Hur blir man av med konstiga tankar?
Innehållsförteckning:
- Hur blir man av med konstiga tankar?
- Varför får man hemska tankar?
- Är det normalt att ha konstiga tankar?
- Kan tvångstankar bli verklighet?
- Hur blir man av med mörka tankar?
- Varför tänker jag elaka tankar?
- Hur styr vi våra tankar?
Hur blir man av med konstiga tankar?
Sök hjälp på en ungdomsmottagning om du tycker att det blir för svårt att acceptera dina tankar själv. Du kan också få hjälp på bup om du är under 18 år eller en vuxenpsykiatrisk mottagning om du är över 18 år. Där kan de ge dig behandling för den här typen av oro.
Varför får man hemska tankar?
Att ha "hemska tankar" kan vara både riktigt besvärande och plågsamt, men är egentligen ofarligt. Många försöker handskas med det genom att försöka "förbjuda sig" att tänka vissa "dåliga" tankar, men många gånger brukar det istället medföra att tankarna upplevs än mer påträngande.
Är det normalt att ha konstiga tankar?
Alla kan ha tankar och idéer som de känner att de måste följa ibland. Till exempel att kolla att dörren är låst en extra gång eller att undvika att nudda strecken på trottoaren. Det är vanligt och brukar oftast inte betyda att man har tvångssyndrom.
Kan tvångstankar bli verklighet?
Kanske känner du igen dig i sådana eller andra liknande tankar? Tvångssyndrom har också kallats just tvivelsjuka. Man tänker ”tänk-om”-tankar och tvivlar på att man har kontroll över sig själv och att tvångstankarna ska bli verklighet. Tvångssyndrom är vanligt, men det finns behandling att få.
Hur blir man av med mörka tankar?
Att sätta ord på sina tankar inför en person som lyssnar kan göra att du hittar nya sätt att se på dina problem och att du upptäcker nya möjligheter att lösa dem. När du är ensam med dina mörka tankar kan de växa och bli starkare. Att i stället prata om sina mörkaste tankar kan fungera lite som med sagans troll.
Varför tänker jag elaka tankar?
Om man har så stora problem med påträngande tankar att ens liv och vardag påverkas brukar de kallas för tvångstankar. Vanliga exempel är att man är rädd att ha skadat någon på väg till jobbet (”tänk om jag körde på någon?”), man ältar det konstant och kan gå tillbaka och kontrollera att ingen olycka skett.
Hur styr vi våra tankar?
Vårt beteende styrs av tankar och känslor som vi bär inom oss, påverkas av direkt eller indirekt. För att kunna ändra ett beteende måste vi förstå våra tankar och känslor så att vi kan lära om, förändra och förhålla oss till dem på ett annat sätt.