:

Hur blir det algblomning?

Innehållsförteckning:

  1. Hur blir det algblomning?
  2. Vilka två ämnen från jordbruket bidrar till övergödningen?
  3. Hur kan övergödning påverka vår miljö?
  4. Hur många sjöar är övergödda i Sverige?
  5. Hur uppstår övergödning?
  6. Vad är problemet med övergödningen?
  7. Hur kan jordbrukare minska övergödningen?
  8. Vad är övergödning i Östersjön?

Hur blir det algblomning?

Vad är orsaken till algblomningarna? Överskott av näringsämnena fosfor och kväve i vattnet ger upphov till övergödning och algblomningar. Mänskliga aktiviteter som utsläpp av avloppsvatten som förbränning av fossila bränslen och högintensivt jordbruk är några av övergödningens orsaker.

Vilka två ämnen från jordbruket bidrar till övergödningen?

Jordbruket bidrar till övergödning då mängden gödningsmedel överstiger den näring som växterna behöver vilket leder till att en del av gödningsmedlet inte tas upp. Ungefär hälften av allt antropogent kväve och fosfor från Sverige som når havet har sitt ursprung i jordbruket.

Hur kan övergödning påverka vår miljö?

I både hav och sjöar orsakar övergödningen bland annat igenväxning och algblomning. I värsta fall uppstår syrebrist på bottnarna, där växter och djur dör. Om det är giftbildande alger som orsakar blomningen kan hälsan hos både människor och djur hotas.

Hur många sjöar är övergödda i Sverige?

Övergödning drabbar marker såväl som sjöar, vattendrag och hav. Problemen finns i hela landet, men är störst i södra Sverige. Där är också förhöjda nitrathalter i många grundvatten ett hälsoproblem. Kraftfulla åtgärder har gjort att övergödningen minskat i många sjöar och vattendrag, och också i flera kustområden.

Hur uppstår övergödning?

  • Övergödning uppstår som en följd när överflödiga näringsämnen (kväve och fosfor) sköljs ned i närliggande vatten. Den ökade halten näringsämnen leder till en ökad algblomning och igenväxning. När dessa organismer dör bryter bakterier ner dem, bakterierna konsumerar syret i vattnet och kan orsaka suboxi det vill säga syrebrist.

Vad är problemet med övergödningen?

  • Algblomning, syrebrist och bottendöd är några av de problem som övergödningen bidrar till. Hela Östersjön har idag problem med övergödning, och Egentliga Östersjön, Finska viken och Rigabukten är allvarligt drabbade. Övergödning uppstår när ett överskott av växtnäringsämnena kväve och fosfor kommer ut i havet.

Hur kan jordbrukare minska övergödningen?

  • Jordbrukare kan bidra till att minska övergödningen genom att: Upprätta gödselräkenskaper för att balansera gödslingen till grödans behov. Samt se till att gödseln inte sprids så att den läcker till diken och vattendrag. Vidta åtgärder för att minska växtnäringsläckaget till vattendrag – till exempel tvåstegsdiken, ...

Vad är övergödning i Östersjön?

  • Övergödning uppstår när ett överskott av växtnäringsämnena kväve och fosfor kommer ut i havet. Det är de 90 miljoner människor som bor inom avrinningsområdet som påverkar Östersjön med växtnäringsämnen – som slutligen hamnar i havet. Utsläppen kommer från jordbruk, reningsverk, enskilda avlopp, trafik och industrier.