:

Hur kommer bananerna till Sverige?

Innehållsförteckning:

  1. Hur kommer bananerna till Sverige?
  2. Hur påverkar banan miljön?
  3. Var kommer banan ifrån?
  4. Hur kom banan till?
  5. Vad krävs för att odla bananer?
  6. Hur påverkar choklad miljön?
  7. Hur kaffe påverkar miljön?

Hur kommer bananerna till Sverige?

Bananerna odlas i tropiska länder, där de plockas och paketeras ner i kartonger efter att man har satt på dem klistermärken, sedan lastas de i ett fartyg som åker till Sverige. Vid den Svenska hamnen lastas sedan bananerna från fartygen till tåg som sedan fraktar dem till en mogningsanläggning.

Hur påverkar banan miljön?

Användningen av kemiska bekämpnings-medel vid konventionell bananodling är så hög att arbetare på bananplantager ofta drabbas av hälsoproblem. Jorden på en bananplantage blir redan efter 20-30 års odling så förgiftad att det inte längre går att odla där. Ofta huggs regnskog ner för att anlägga nya plantager.

Var kommer banan ifrån?

I Sverige kommer våra bananer främst från Costa Rica och Dominikanska Republiken, men Chiquitabananer produceras även i Ecuador, Colombia, Guatemala, Honduras och Panama.

Hur kom banan till?

De första som lärde sig odla bananer var folk i Sydöstasien och Nya Guinea. ... På 1500-talet förde portugiser bananerna vidare västerut, antagligen via Västafrika, varefter odlingen spreds till den ena regionen efter den andra i Amerika. Det var under denna epok som frukten började bli känd under sitt nuvarande namn.

Vad krävs för att odla bananer?

Så frön själv från köpefrukt (Torka fröna lätt, så på vårkanten i söderfönster). Ställ en avkapad petflaska över krukan så blir det varmt och fuktigt. När plantan blir större: Ljust och varmt eller mörkt och svalt. Spraya med vatten ofta, men ta det lugnt med vattnandet, plantan ska aldrig stå i vatten!

Hur påverkar choklad miljön?

Choklad hör till de livsmedel som påverkar klimatet mycket, dels för att man ofta skövlar regnskog för att ge plats för kakaoodlingarna och dels för att det kan bli övergödning och förgiftade marker och vattendrag. Än värre blir det om det även är palmolja i chokladen.

Hur kaffe påverkar miljön?

Vidare kan vi avläsa siffror från Sveriges lantbruksuniversitet som uppger att varje kilo kaffe gör ett klimatavtryck om 3 kilo CO2-utsläpp. Med tanke på att det dagligen konsumeras cirka 20 miljarder koppar kaffe världen över får du troligtvis en bättre bild av hur mycket koldioxidutsläpp som kaffet genererar.