:

Hur funkar grundvatten?

Innehållsförteckning:

  1. Hur funkar grundvatten?
  2. Hur kommer vi åt grundvatten?
  3. Hur definieras grundvatten?
  4. Hur djup ska en borrad brunn vara?
  5. Vad räknas som högt grundvatten?

Hur funkar grundvatten?

Här förklarar vi hur grundvattnet fungerar. ... Grundvatten är det vatten i den del av jorden eller berggrunden där hålrummen är helt vattenfyllda. Det bildas av regn- och smältvatten som sipprar genom jorden och marklagren och slutligen fyller hålrum och sprickor i berggrunden.

Hur kommer vi åt grundvatten?

I blöt mark kan grundvatten bildas redan vid måttliga nederbördsmängder. Om det har varit torrt en längre tid är marken kraftigt uttorkad och mycket nederbörd går först åt till att fukta upp marken innan det kan bildas grundvatten.

Hur definieras grundvatten?

Grundvatten kallas det vatten som utgör den underjordiska delen av vattnets kretslopp i naturen. Det bildas genom att nederbörd mycket sakta tränger ner genom marken (infiltration) och sjunker neråt (perkolation).

Hur djup ska en borrad brunn vara?

För en grävd brunn krävs att det finns vattenförande lager på ett djup av högst fem till sex meter. Eftersom den grävda brunnen är anlagd i ytliga grundvattenmagasin, är den särskilt känslig för påverkan av föroreningar från till exempel avloppsinfiltration, sur nederbörd och jordbruk.

Vad räknas som högt grundvatten?

Den mättade zonen – Grundvatten finns i den del av marken där alla porer och sprickor är helt fyllda med vatten. ... Här kan vattenhalten vara hög om den består av tät jord som kan hålla kvar vatten bra. Den omättade zonen uppfattas som torr jord, trots att den innehåller en blandning av luft och vatten.