:

I vilken klimatzon växer bananer?

Innehållsförteckning:

  1. I vilken klimatzon växer bananer?
  2. Hur växer en banan?
  3. Vart odlas det bananer?
  4. Hur transporterar man bananer?
  5. Hur mycket vatten behöver en banan?
  6. Hur många bananer är det i en klase?
  7. Hur lång tid tar det att odla bananer?
  8. Hur många bananer äter vi i Sverige per år?
  9. Hur långt färdas bananer?

I vilken klimatzon växer bananer?

De har uppstått ur korsningar av vilda arter och är en av världens äldsta kulturväxter. Ett 70-tal arter är kända. De växer i tropiska och subtropiska områden.

Hur växer en banan?

Innanför varje kronblad finns anlag för en klase bananer. Ett kronblad i taget öppnar sig och exponerar den blivande klasen för pollinering. Sedan faller kronbladet av, klasen börjar mogna medan blomman fortsätter att växa nedåt. På så sätt blir stocken allt längre och fylls med allt fler bananklasar.

Vart odlas det bananer?

Bananer växer bäst i ”bananbältet” som är området runt ekvatorn. Indien är det land i världen som odlar flest bananer. De bananer som vi äter i Sverige kommer dock främst från Costa Rica och Dominikanska Republiken.

Hur transporterar man bananer?

Bananerna odlas i tropiska länder, där de plockas och paketeras ner i kartonger efter att man har satt på dem klistermärken, sedan lastas de i ett fartyg som åker till Sverige. Vid den Svenska hamnen lastas sedan bananerna från fartygen till tåg som sedan fraktar dem till en mogningsanläggning.

Hur mycket vatten behöver en banan?

En banan– 160 liter vatten.

Hur många bananer är det i en klase?

Plantans stjälk slutar med ett långt hängande ax, som upptill bär hanblommor och nedtill honblommor. Det är på dessa honblommor som de avlånga frukterna, bananerna, bildas som i odlade former saknar frön. I en klase kan det finnas upp till 150 frukter och de sitter i grupper om 6-15 stycken kring huvudaxeln.

Hur lång tid tar det att odla bananer?

Hur lång tid det tar mellan skörden till dess en ny planta ger skörd beror på många omständigheter. Dels bör man ha tillgång till ljusa fönster mot söder eller öster och det är viktigt att plantan duschas minst två gånger dagligen med ljummet vatten. Temperaturen där plantan står bör inte understiga plus 10 grader.

Hur många bananer äter vi i Sverige per år?

Bananer är en tropisk frukt, och dessutom en av världens mest odlade frukter, 102 miljoner ton bananer produceras varje år. I Sverige äter vi så mycket som drygt 100 bananer per person varje år. Efter larmen om bananer och bekämpningsmedel har flera matkedjor valt att gå över till 100 procent ekologiska bananer.

Hur långt färdas bananer?

Då är bananerna fortfarande gröna och omogna. Bananplantorna växer fort, på nio månader kan själva plantorna bli omkring fyra meter.