:

Vilka nyttigheter finns i blåbär?

Innehållsförteckning:

 1. Vilka nyttigheter finns i blåbär?
 2. Vad innehåller ett blåbär?
 3. Finns det blåbär?
 4. Vilken vitamin innehåller blåbär?
 5. Är råa blåbär lösande?
 6. Vad är Sveriges vanligaste blåbär?
 7. Hur högt är blåbärsris?
 8. Vilka egenskaper är bra med blåbär?
 9. Vad är en blåbärssmaken?

Vilka nyttigheter finns i blåbär?

Blåbär är fullproppade med antioxidanter, som bidrar till att skydda kroppens celler. Bären innehåller också C-vitaminer, B-vitaminer och olika mineraler som är viktiga för nervsystem, tänder, hjärta och andra muskler.

Vad innehåller ett blåbär?

Fakta om blåbär

 • Lågt kaloriinnehåll.
 • Högt näringsvärde.
 • Innehåller flera olika vitaminer, till exempel vitamin C och E.
 • Innehåller hälsosamma enkelomättade fetter och livsnödvändiga fleromättade fetter.
 • Högt innehåll av nyttiga fibrer.
 • Rika på mineraler.

Finns det blåbär?

Mogna blåbär Den svenska blåbärssäsongen är relativt kort och varierar något från år till år. Den beräknas pågå från mitten av juni till slutet av augusti/början av september, men kan variera beroende på hur sommarvädret har varit och om du är i södra eller norra delen av landet.

Vilken vitamin innehåller blåbär?

I blåbär finns en mängd antioxidanter, dessutom många olika sorter så som C- och E-vitamin, samt nyttiga fibrer. Dessutom innehåller det lilla bäret stora mängder fytokemikalier och framför allt polyfenoler, bland annat ellagsyra och antocyaniner som ger bäret dess starka, härliga blå färg.

Är råa blåbär lösande?

Några blåbär om dagen ät bra för magen! Det är nämligen så att blåbären visat sig balansera tarmfloran vilket bra för en välmående mage. Lider du av förstoppning är färska blåbär bra. Lider du istället av diarré rekommenderas torkade blåbär, blåbärssoppa och blåbärssaft.

Vad är Sveriges vanligaste blåbär?

 • Blåbär (vaccinium myrtillus på latin) är en av Sveriges vanligaste växter och täcker inte mindre än 17 procent av landets yta. Hela 250.000 ton blåbär växer i de svenska skogarna varje år. Av dessa tas endast ca 5 procent till vara.

Hur högt är blåbärsris?

 • Blåbärs ris är cirka 30 cm högt, undantagsvis ända upp till 70 cm. Det fäller löven på hösten. Stjälken är hård och vedartad. Därför klassas blåbärsris ibland som dvärgträd. I Sverige blommar blåbärsris maj — juni.

Vilka egenskaper är bra med blåbär?

 • Här följer några egenskaper som är bra med blåbär: 1 Blåbär förbättrar korttidsminnet. 2 Blåbär förbättrar balansen och koordinationen. 3 Blåbär har antiinflammatoriska egenskaper. 4 Blåbär innehåller gott om kostfibrer. 5 Blåbär minskar risken för inflammation i tarmen.

Vad är en blåbärssmaken?

 • Blåbär är normalt överdragna med en tunn vaxhinna, som skyddar bäret mot fukt och uttorkning och ger dem en matt, ljusblå färg. Fullmogna blåbär har ett saftigt fruktkött, som trots växtens namn är mörkt vinrött. Smaken är söt med obetydlig syra.