:

Hur blev Vishnu till?

Innehållsförteckning:

  1. Hur blev Vishnu till?
  2. Vad sitter Brahma på?
  3. Har Brahma några avatarer?
  4. Vad håller Brahma i sina händer?
  5. Vad avgör vilken gud man vänder sig till inom hinduismen?
  6. Hur många dyrkar Vishnu?
  7. Har Ganesha några avatarer?

Hur blev Vishnu till?

Enligt en tolkning var Vishnu ursprungligen en solgud. Denna plats skulle i Rigveda ha övertagits av den "nuvarande" solguden i hinduismen, Vivasvan eller Savitar. Anhängare av teorin tyckte sig dock se spår av solkulten i berättelsen om hur Vishnu klev över jorden och himlarna med tre steg.

Vad sitter Brahma på?

Han avbildas oftast sittande på en lotusblomma. Hans riddjur är en svan. Som skapargud är Brahma höjd över de andra gudarna. Numera är Brahma nästan glömd i Indien och det är få som dyrkar honom.

Har Brahma några avatarer?

Det här är de vanligaste gudarna: Brahma, Vishnu, Shiva, Ganesha, Parvati, Durga, Kali, Lakshmi och Sarasvati. Vishnu har dessutom låtit sig återfödas som människa – som avatar – flera gånger. De här avatarerna dyrkas också. ... Mer om gudar, gudinnor och avatarer får du lära dig om i den här filmen.

Vad håller Brahma i sina händer?

BRAHMA är skaparen och herre över alla varelser. Han avbildas ofta med fyra ansikten för att symbolisera de fyra väderstrecken. I sina händer håller han de religiösa Veda-böckerna. SHIVA är guden som framkallar allt som är ont och gott.

Vad avgör vilken gud man vänder sig till inom hinduismen?

Shiva är vid sidan av Vishnu hinduismens högsta gud. För en hindu är det slutgiltiga målet att komma loss från samsara, det eviga kretsloppet av återfödelse. Först då blir man frälst. Men vägen dit är lång och går genom många liv fyllda av goda gärningar, s.k. karma.

Hur många dyrkar Vishnu?

Hinduismen 2. Man dyrkar Vishnu, Rama eller Krishna.

Har Ganesha några avatarer?

Enligt Brahma Vaivarta är Ganesha en avatara (inkarnation) av Krishna, varförutom där förekommer legenden om, hur Ganesha erhöll sitt elefanthuvud och annat.