:

Hur får man fram färgen indigo?

Innehållsförteckning:

  1. Hur får man fram färgen indigo?
  2. Var kommer Indigo från?
  3. Vad används Indigo till?
  4. Hur färgar man Indigo?
  5. Vad är Spektralfärger?
  6. Hur blandar man färger?

Hur får man fram färgen indigo?

Indigo kan naturligt erhållas ur en mängd sinsemellan ganska olikartade växter, såsom vejde (Isatis tinctoria), Polygonum tinctorium, men framför allt av arter av indigosläktet (indigofera), i synnerhet arterna Indigo tinctoria, Indigo leptostycha med flera (jämför med Baptisia tinctoria).

Var kommer Indigo från?

Indigo utvinns ur växten Indigofera tinctoria som odlats i tusentals år i Indien. Indigo räknades som ett av de mest exklusiva färgämnena under medeltiden och blev en symbol för färgarskrån i städerna. Under medeltiden utvanns indigo i Europa ur växten vejde, vid sidan av viss import av indisk indigo.

Vad används Indigo till?

Ursprungligen extraherades färgpigmentet indigo ur växter, men i dag utgörs basen av kol eller olja. Årligen tillverkas 16 000 ton indigofärg, varav nästan allt används för att färga denimtyg till bl a jeans. Bakterier har tidigare använts för att färga blåkläder men då gett en rödaktig ton.

Hur färgar man Indigo?

Så här färgar du själv. Indigo ger en blå färg om den färgas på vitt underlag, grön färg om den färgas på ett redan gult underlag eller en lila färg om den färgas på ett rosa underlag. Indigofärgning är en kypteknik. Det innebär att indigon är inte vattenlöslig utan måste lösas i en annan vätska.

Vad är Spektralfärger?

Spektralfärger är färger som inte kan delas upp i flera färger, (vad boken säger.) Jag hade skrivit så här i din andra tråd: ... Alla färger vi kan se har våglängder som hör till det synliga ljuset. Vissa färger, t ex rödlila, har inte EN våglängd utan är alltid en blandning av minst två våglängder.

Hur blandar man färger?

Okay, då kör vi!

  1. Basfärgerna: blått, gult och rött.
  2. Blanda blått och gult så blir det grönt.
  3. Rött och gult blir orange.
  4. Blått och rött blir lila.
  5. Blått och vitt blir pastellblått.
  6. Rött och vitt blir rosa.
  7. Grönt och vitt blir mintgrönt.
  8. Orange och vitt blir persika.