:

Hur binder man upp sockerärtor?

Innehållsförteckning:

  1. Hur binder man upp sockerärtor?
  2. Vad kan sockerärtor klättra på?
  3. Hur så ärtor?
  4. Hur höga blir ärtor?
  5. Hur sprita ärtor?

Hur binder man upp sockerärtor?

Använd nät eller klätterställningar som stöd när de högre sorterna av sockerärta börjar växa, de är för veka för att hålla upp sig själva under tillväxt. Toppa plantor när de är 30 cm höga för att få till ett buskigare växtsätt med fler blomskott. Glöm inte att att ogräsrensa flitigt i början.

Vad kan sockerärtor klättra på?

Sockerärtor klättrar gärna på t ex risiga kvistar som man beskurit bort från buskar, eller på höns- eller kycklingnät som man stagar upp genom att trä in pinnar i "maskorna". Om de ruttnar så beror det oftast på att det är alltför kallt i jorden, då brukar de bli just som du beskriver.

Hur så ärtor?

Ärtor trivs bäst i lucker jord med mycket sol och näring men behöver också en hel del vatten. Ärtor är generellt inte känsliga för kall jord, men just märgärt och brytsockerärter bör du vänta med att tills jordtemperaturen har nått närmare 10 grader. Det går också bra att förodla ärtor inomhus i april–maj.

Hur höga blir ärtor?

Så odlas ärtor Ärten är en ettårig ört som gillar att klänga på höjden och blir oftast 0,5 - 1,5 meter. Många sorter är klättrande och kan behöva stödjas med grenar, käppar eller liknande. I Sverige odlas mestadels gröna ärtor, som man sedan fryser och säljer hela året runt i butikernas frysdiskar.

Hur sprita ärtor?

När man äter sockerärt kan man äta hela baljan. Att ”spritaärter betyder att man plockar ut fröna ur baljan. Du sår ärter utomhus när jorden är ganska varm (10-13 °C) i mars/april. Täck gärna över odlingen med fiberduk så att fåglarna inte äter upp fröna.