:

Kan man äta mögel?

Innehållsförteckning:

  1. Kan man äta mögel?
  2. Var trivs mögel?
  3. Kan man spy av mögel?
  4. Kan man äta möglig gurka?
  5. Hur reagerar man på mögel?
  6. Är det farligt att äta möglig mat?

Kan man äta mögel?

Det är inte farligt att äta mögel av misstag då och då, men det är en onödig risk. Det är väldigt ovanligt att maten vi äter i Sverige innehåller så pass höga halter av mögelgifter att man blir akut sjuk – men med det sagt bör du ändå vidta viss försiktighet och inte äta mögel.

Var trivs mögel?

Mögel trivs i en fuktig miljö och drabbar ofta bostäder med dålig luftventilation eller bristfälligt fuktskydd. Mögel växer också på oorganiska material som till exempel betong om ytan är nedsmutsad med damm, jord eller annan smuts.

Kan man spy av mögel?

Han säger att de små mängder mögel man får i sig av en tugga mögligt bröd troligtvis inte är någon hälsorisk. – De små mängder man får i sig i en sådan situation är knappast farligt. Men om man äter det kontinuerligt så kan man få förgiftningssymptom som kräkningar, magont och njurskador.

Kan man äta möglig gurka?

Om du upptäcker mögel, skär bort det samt en centimeter runtomkring. Resten går bra att äta.

Hur reagerar man på mögel?

Vanliga symtom som sätts i samband med fukt och/eller mögel i inomhusmiljön: Slemhinne- och luftvägssymtom - Känsla av irritation eller torrhet i ögon, näsa och svalg, nästäppa, snuva, heshet, hosta, återkommande luftvägsinfektioner, uppkomst eller försämring av astma.

Är det farligt att äta möglig mat?

Oftast blir man lite orolig, men är det verkligen så farligt? Svaret är nej, det är inte speciellt farligt att du borde bry dig något särskilt. Vi äter ju mögelost till exempel. Så länge du har ett bra immunsystem så kommer kroppen att ta hand om möglet snabbt och motverka alla negativa effekter.