:

Varför bildas iskristaller?

Innehållsförteckning:

  1. Varför bildas iskristaller?
  2. När bildas iskristaller?
  3. Kan iskristaller?
  4. Hur lång tid tar det för en snöflinga att falla?
  5. När kan det snöa?

Varför bildas iskristaller?

Iskristaller är hexagonala - sexsidiga Vattenmolekylen, som består av en syreatom och två väteatomer, har en form som gynnar uppkomsten av hexagonala (sexsidiga) kristaller under de tryck- och temperaturförhållanden som normalt råder i atmosfären.

När bildas iskristaller?

När vatten i form av ånga i ett moln kyls till temperaturer under 0˚C, bildas iskristaller. Men för att iskristallerna ska kunna bildas, måste de små vattendropparna som finns i molnet ha något att frysa fast på, förenklat kan vi säga att de måste ha ett litet dammkorn som de kan frysa fast på.

Kan iskristaller?

Snö är i huvudsak fruset vatten. I molnen bildas små iskristaller som kan växa till små snöstjärnor. Dessa kan i sin tur klumpas ihop till snöflingor, som ibland sakta singlar ner från molnen.

Hur lång tid tar det för en snöflinga att falla?

På sin väg ned till marken fastnar snöstjärnorna på varandra och bildar särskilt stora snöflingor. Från det att en snöflinga bildas i molnen två kilometer upp i luften tar det ungefär halvtimme för den att falla nertill marken.

När kan det snöa?

Snö uppstår i de övre luftlagren när luft mättad med vattenånga kyls ned i temperaturer under 0 °C, i regel genom adiabatisk utvidgning i en uppåtgående luftström. Då kondenseras en del av vattenångan antingen till fina droppar av överkylt vatten eller också till fina iskristaller.