:

Finns hjortron i Småland?

Innehållsförteckning:

 1. Finns hjortron i Småland?
 2. Var hittar man hjortron?
 3. Finns det hjortron i Stockholm?
 4. Kan hjortron Eftermogna?
 5. Var finns hjortron i Sverige?
 6. När kan man plocka hjortron i Småland?
 7. Hur hittar man en myr?
 8. Var kan man plocka hjortron?
 9. Hur långt ner växer hjortron?
 10. Finns det hjortron i Västmanland?

Finns hjortron i Småland?

Hjortron finns i hela landet utom på Öland och de blir vanligare ju längre norrut du kommer. Plantorna gillar fuktig mark, sura förhållanden och mycket sol. Leta alltså på öppna mossar och myrar där solen kommer åt. Där tallar, skvattram och odonris skymmer får inte hjortronen tillräckligt med sol för att trivas.

Var hittar man hjortron?

Hjortron växer främst på de stora myrarna i Norrland och Dalarna, men även i skärgården och på de mossar som fortfarande finns kvar i sydliga delar av landet, särskilt på småländska höglandet och i Värmland.

Finns det hjortron i Stockholm?

Långviksträsk naturreservat i Stockholms län. Passa på! I slutet av sommaren lyser hjortronen som gula juveler i myrkanten. Sjön Långviksträsk omges av kärr och myrarna hör till de största och mest orörda i länet.

Kan hjortron Eftermogna?

Man ska inte plocka hur liten kart som helst såklart men nästan-klar-kart eftermognar fint efter bara någon dag på en bricka i rumsvärme. Så vackra bär! Nu kan vi äta hjortron så det sprutar ur öronen på oss!

Var finns hjortron i Sverige?

Bären är däremot vanligast i blötmarkerna i Norrland. Du kan även hitta hjortron i skärgården, på mossar i södra Sverige och det småländska höglandet. Hjortron trivs i sura, blöta miljöer med mycket sol och därför växer de rikligt i norr där det är midnattssol. Du hittar hjortron runt myrar, mossar och blötmarker.

När kan man plocka hjortron i Småland?

Plocksäsongen för hjortron räcker från mitten av juli till mitten av augusti. Hjortronet växer på såväl öppna som trädbevuxna myrar.

Hur hittar man en myr?

Myr är en våtmark där syretillgången i marken är så låg att döda växter och annat organiskt material inte förmultnar utan ansamlas och omvandlas till torv. Sådana våtmarker kan uppkomma på olika sätt. I Sverige har merparten av myrarna, särskilt de sluttande, bildats genom att mark försumpats och blivit blöt.

Var kan man plocka hjortron?

Hur plockar man hjortron?

 1. Välj en lämplig myr.
 2. Välj ett lämpligt sätt att ta dig dit.
 3. Ta på gummistövlar, myggmedel och gärna en keps.
 4. Hink eller annat slätt kärl rekommenderas då vissa bär “blötgubbar” lätt tar skada, kladdar ner och fastnar i exempelvis korg eller tygpåse.

Hur långt ner växer hjortron?

I Sverige växer hjortron i nästan hela landet; från fjällområdena i Lappland i norr, till Skåne i söder, med undantag för Öland, där den saknas. I Norge upp till 1 400 m ö h; i söder; i norr upp till 1 000 m ö h.

Finns det hjortron i Västmanland?

Naturreservatet består av olika typer av mossar och kärr och myrområdet Stora Flyten tillsammans med Stormossen är ett av länets största. På myren växer skvattram, rosling, tuvull, vattenklöver och hjortron.