Hur sprids dioxiner?
Innehållsförteckning:
- Hur sprids dioxiner?
- Hur hamnar dioxiner i Östersjön?
- Hur ofta kan man äta Vänerfisk?
- Hur bildas de klorerade kolvätena dioxiner?
- Kan man äta strömming från Östersjön?
- Hur hamnar gifterna i Östersjön?
- Är det farligt att äta insjöfisk?
Hur sprids dioxiner?
En liten andel dioxiner återfanns ändå i den rörliga delen. Fortsatta studier visade att de spreds vidare via de kolloidala partiklarna. Slutsatsen är att föroreningar med låg vattenlöslighet i första hand sprids med den rörliga delen i jorden.
Hur hamnar dioxiner i Östersjön?
– Sedimenten från Östersjön speglar en mix av flera olika dioxinkällor. Vi kan se att källor som är relaterade till luftutsläpp är och har varit ett viktigt bidrag till föroreningen av Östersjöns sediment, berättar Karin Wiberg.
Hur ofta kan man äta Vänerfisk?
Barn, kvinnor i barnafödande ålder, gravida och ammande Däremot rekommenderas barn, både flickor och pojkar, kvinnor i barnafödande ålder, gravida och ammande att inte äta fisk som kan innehålla höga halter dioxin och PCB oftare än 2-3 gånger per år.
Hur bildas de klorerade kolvätena dioxiner?
En del PCB-föreningar påminner om dioxiner och har liknande negativ effekt. ... Dioxiner är en grupp av klorerade kolväten som bildas vid tillverkning av t. ex. klorfenoler.
Kan man äta strömming från Östersjön?
Övriga bör inte äta sådan fisk oftare än en gång per vecka. Rekommendationen gäller vildfångad lax, öring och strömming/sill från hela Östersjön - från Skånes sydkust till norra Bottniska viken inklusive dess älvar - vildfångad lax, öring och sik från Vänern och Vättern samt röding från Vättern.
Hur hamnar gifterna i Östersjön?
Den största tillförseln av dioxiner till Östersjön sker numera genom atmosfäriskt nedfall. En stor del kommer från förbränningsprocesser i länder och områden utanför avrinningsområdet. Andra vanliga luftburna ämnen som hamnar i Östersjön är PAH, flamskyddsmedel, högfluorerande ämnen, PCB, DDT, lindan och nanopartiklar.
Är det farligt att äta insjöfisk?
Om du äter gädda, lake, abborre och gös oftare än en gång per vecka kan du få i dig kvicksilvermängder som på sikt kan skada din hälsa. Därför är det bra att variera med andra sorters fisk. Generellt är det bättre att äta små/medelstora fiskar. Släpp därför tillbaka de stora fiskarna!