:

Hur betalas förmånsbil?

Innehållsförteckning:

  1. Hur betalas förmånsbil?
  2. Hur räknar man ut förmånsvärdet?
  3. Hur fungerar tjänstebil för företaget?
  4. Vad är fördelarna med förmånsbil?
  5. Vad är En förmånsbil?
  6. Hur räknar du ut drivmedelförmånsvärdet i En förmånsbil?
  7. Kan bilförmånsberäkningen användas för denna biltyp?

Hur betalas förmånsbil?

Förmånsbil innebär att den anställde har rätt att använda sin tjänstebil privat och då tillkommer ett förmånsvärde för tjänstebilen som den anställde själv betalar skatt på varje månad. Du som arbetsgivare ska i detta fall betala en arbetsgivaravgift samt göra skatteavdrag på förmånen.

Hur räknar man ut förmånsvärdet?

Skatteverket använder en schablon för att beräkna förmånsbeloppet som bland annat utgår från bilens nybilspris. Beloppet läggs på bruttolönen och skatten dras från det beloppet. Ett exempel är en bil som kostar 300 000 kronor och får ett förmånsvärde på omkring 42 300 kronor per år.

Hur fungerar tjänstebil för företaget?

En tjänstebil är en bil som ägs av företaget och som de anställda kan utnyttja vid resor i tjänsten. Varje gång en anställd använder bilen ska den fylla i en körjournal för att dokumentera bilresan. Det är företaget som betalar alla kostnader för bilen och verksamheten får dessutom göra avdrag för värdeminskningar.

Vad är fördelarna med förmånsbil?

  • Vad är fördelarna med förmånsbil? Förmånsbilen gör att den anställde får möjlighet att använda en ofta helt ny bil både i jobbet och privat till en fast månadskostnad. Ofta står arbetsgivaren för saker som service och besiktning vilket innebär att den anställde slipper oförutsedda extrakostnader.

Vad är En förmånsbil?

  • En förmånsbil är en bil som tillhandahålls av arbetsgivaren och som den anställde får använda både i jobbet och privat. Många blandar ihop det med tjänstebilar, men den stora skillnaden är att en tjänstebil i princip aldrig får användas privat, inte ens för att köra till och från jobbet.

Hur räknar du ut drivmedelförmånsvärdet i En förmånsbil?

  • När drivmedlet har använts till en förmånsbil räknar du ut drivmedelförmånsvärdet genom att utgå från marknadsvärdet. Multiplicera sedan värdet med 1,2 för den mängd drivmedel som har använts vid privat körning. Använd det multiplicerade värdet när du beräknar skatteavdraget.

Kan bilförmånsberäkningen användas för denna biltyp?

  • Bilförmånsberäkningen kan inte användas för en bil som tas i trafik första gången den eller senare men som är tillverkad 2017 eller tidigare. Det beror på att förmånsvärdet för en sådan bil ska beräknas enligt den nya beräkningsmodellen. Mer information om att beräkna bilförmånsvärde för denna biltyp