:

Kan man klippa ner Garderobsblomman?

Innehållsförteckning:

  1. Kan man klippa ner Garderobsblomman?
  2. Hur sköter man Garderobsblomman?
  3. Hur förökar man en garderobsblomma?
  4. Hur ofta klippa Palettblad?
  5. Kan en garderobsblomma blomma?
  6. Hur stor kan en garderobsblomma bli?
  7. Hur räddar man en garderobsblomma?
  8. Hur sköter man en Ampellilja?
  9. När kan man plantera om garderobsblomma?
  10. När ska man klippa palettblad?

Kan man klippa ner Garderobsblomman?

Den växer långsamt och har kraftiga rötter. Då och då dyker det upp nya sticklingar, ofta en bit i från den större växten. Se till att de får växa till sig och plantera sedan om dem. Du kan också skära av mindre stjälkar, sätta dem i vatten så rotar de sig och sedan plantera om.

Hur sköter man Garderobsblomman?

Varmt vill den gärna stå - normal rumstemperatur är idealiskt för en garderobsblomma. Den jord som en garderobsblomma trivs allra bäst i är vanlig blomjord. Zamiakallan vill inte heller ha för mycket vatten, så det är bra att låta den torka ut mellan vattningarna eftersom att den redan har vatten lagrat i rötterna.

Hur förökar man en garderobsblomma?

Ta bladsticklingar genom att skära av ett småblad och stick ner det i en kruka med jord. Täck krukan med en plastpåse så blir det lättare att hålla jorden fuktig medan stickligen rotar sig. Efter några veckor brukar sticklingen ha fått rötter och kan då flytta ut från ”kuvösen” och till fönstret.

Hur ofta klippa Palettblad?

Vill du få en riktigt tät och fin planta ska den klippas ner mycket och ofta. När du klipper ner palettbladet precis ovanför ett bladpar kommer växten att förgrena sig och växa ut åt två håll istället för att fortsätta växa rakt upp. Ju fler ställen du klipper ner den på = ju fler grenar = tätare planta.

Kan en garderobsblomma blomma?

Ibland kallas garderobsblomman också för "zamiakalla" - kärt barn har många namn! Garderobsblomman Zamioculcas zamiifolia växer vilt i Östafrika och kan till och med blomma sporadiskt under rätt förhållanden.

Hur stor kan en garderobsblomma bli?

Garderobsblomma blir 1,5 meter hög där den trivs, efter den har nått sin maximala höjd brer den ut sig på bredden istället. Den bildar nya blad ungefär var tredje månad, och växer cirka 20 centimeter per år. Garderobsblomma / zamiakalla har en irriterande växtsaft.

Hur räddar man en garderobsblomma?

Vattna sparsamt och låt torka upp ordentligt mellan vattningarna, då den lagrar vatten i sina rötter riskerar du nämligen att den ruttnar vid för mycket vattning. Summa summarum var försiktig med vattningen och placera den där du har plats så kan du inte annat än att lyckas med din Garderobsblomma!

Hur sköter man en Ampellilja?

Den trivs på de flesta av platser, men den vill gärna stå på en ljus plats eller i lätt skugga, dock inte i direkt sol. Det är inte mycket till skötsel som krävs för att en ampellilja ska trivas och må bra, men att vattna rikligt för att hålla jorden lätt fuktig är absolut det bästa för växten.

När kan man plantera om garderobsblomma?

Den behöver inte planteras om varje år, plantera om den i P-Jord ungefär var 2-3:e år, när krukan är full av rötter. Blanda gärna jorden med Pimpsten om plantan och krukan är större, för att öka dräneringen. Även om Zamiakallan har små behov av ljus och vatten, ska du inte glömma bort den helt.

När ska man klippa palettblad?

När huvudstammen är så hög som man vill ha den så toppar man den högst upp och beskär sedan aktivt dom nya grenarna för att få en buskig trädkrona. Nedan beskriver jag hur palettblad växer, något som kan vara bra att ha i åtanke när man väljer hur man ska beskära dom.