:

Finns företagsnamnet registrerat?

Innehållsförteckning:

  1. Finns företagsnamnet registrerat?
  2. Vad får ett företag heta?
  3. Är namnet skyddat?
  4. Finns företagsnamnet?
  5. Vem äger företagsnamnet?
  6. Vad ska min butik heta?
  7. Vad är juridiskt namn?

Finns företagsnamnet registrerat?

För att söka efter registrerade företagsnamn går du in på den myndighetsgemensamma webbplatsen Verksamt. Välj e-tjänsten ”Hjälp att välja företagsnamn” och klicka på den tredje fliken med titeln ”Sök företagsnamn”. Sökningen är gratis och du får ett svar direkt.

Vad får ett företag heta?

Företagsnamnet måste gå att särskilja från namn på andra företag, föreningar eller varumärken. Namnet ska inte kunna förväxlas med andra företagsnamn. Företagsnamnet får inte innehålla uttryck som diskriminerar eller förolämpar någon. Det får inte heller innehålla något som kränker någons upphovsrätt.

Är namnet skyddat?

Kort om att skydda företagsnamn För enskild näringsverksamhet, handelsbolag och kommanditbolag får du skydd för namnet i det län där verksamheten finns. Aktiebolag och ekonomiska föreningar får skydd i hela landet. Ensamrätten till ett företagsnamn gäller inom den verksamhet som du har registrerat för företaget.

Finns företagsnamnet?

Du kan beställa en förhandsgranskning av Bolagsverket av ett eller flera företagsnamn för att kontrollera om det företagsnamn du har tänkt dig är ledigt eller om det redan finns registreringar som kan komma att bedömas som hinder mot ditt förslag. Det kostar 1 400 kronor (momsfritt) per namnförslag.

Vem äger företagsnamnet?

Bolagsverket registrerar ditt företagsnamn. Det finns dock även andra typer av namn och namnskydd som registreras hos olika myndigheter och organisationer.

Vad ska min butik heta?

Se också efter så att inte domännamnet är upptaget, både det som slutar på .

Vad är juridiskt namn?

En juridisk person är ett subjekt som inte är en fysisk person, men som kan ha samma juridiska rättigheter och skyldigheter som en fysisk person. En juridisk person kan vara ett företag, förening, en stiftelse, en organisation eller en stat.