:

När ska man beskära Dr Westerlund?

Innehållsförteckning:

 1. När ska man beskära Dr Westerlund?
 2. Hur beskära Doftpelargon?
 3. Hur klipper man ner en Mårbacka?
 4. Vilken jord till Dr Westerlund?
 5. Hur klippa ner Palettblad?
 6. Hur får man pelargoner att bli stora?
 7. Hur beskär man Dr Westerlund?
 8. Kan man klippa ner pelargoner i november?

När ska man beskära Dr Westerlund?

Dr Westerlund är ju en pelargonväxt och rekommendationen är att man behandlar den som en sådan och ställer undan den svalt på vintern. Men en skillnad i behandlingen mot vanliga pelargoner är att du ska klippa ned din Dr Westerlund på hösten istället för på våren om du vill att den ska sätta knopp och blomma.

Hur beskära Doftpelargon?

Man måste inte beskära, men har växten blivit ranglig under vintern är det ett bra sätt att få en fin pelargon igen. Ett annat alternativ är att rensa bort gamla blad och stammar. Vid beskärning är regeln alltid att klippa eller skära så nära ovanför ett bladpar som möjligt utan att skada tillväxtpunkten.

Hur klipper man ner en Mårbacka?

Stamma upp din Mårbacka genom att låta den växa rakt upp. Ta en ensam stickling och sätt i en kruka med en bambupinne som stöd. När den har nått önskad längd, knipsa av toppen och plocka bort blad längs stammen. Håll koll på tillväxten och klipp ofta för att få den rätta savannträdformen.

Vilken jord till Dr Westerlund?

Plantera om din Westerlund på våren i vanlig blomjord gärna med extra perlite i.

Hur klippa ner Palettblad?

När man beskär palettblad (och andra växter också för den delen) så bör man använda en sekatör eller en mycket vass kniv för att få en fin snittyta och för att inte riskera att stammen/grenen trycks ihop. Att klippa med sax är inte att rekommendera.

Hur får man pelargoner att bli stora?

Välj kruka/låda/kärl med rejäl volym och en jord av bra kvalitet. Det är viktigt att du tillför näring i jorden eftersom pelargoner utvecklas allra bäst när de får rikligt med näring. Efter omplanteringen är det enklaste sättet att tillföra näring att regelbundet vattna med en svag näringslösning.

Hur beskär man Dr Westerlund?

Hur går man då tillväga?

 1. Välj en stickling som växer hyfsat rakt.
 2. Ta bort bladen på stammen och spara några i toppen.
 3. Sätt stödpinnar så att plantan har något att luta sig mot och fortsätter att växa rakt.
 4. När plantan nått den höjd du vill att den ska vara, så kapar du toppen strax ovanför ett bladpar.

Kan man klippa ner pelargoner i november?

Det är mycket vanligt att beskära pelargoner efter vintersäsongen, för att få bort veka eller vissnade delar och uppmuntra plantan att skjuta nya friska skott. Det finns dock vissa pelargoner som bildar blomskott under vintersäsongen.