:

Hur beslutas enligt lagen att en elev är i behov av studiehandledning Vem fattar beslut vilket underlag kan finnas för beslut?

Innehållsförteckning:

  1. Hur beslutas enligt lagen att en elev är i behov av studiehandledning Vem fattar beslut vilket underlag kan finnas för beslut?
  2. Vem har rätt till studiehandledning?
  3. Vilken instans beslutar om innehållet i skollagen?
  4. Vad säger skollagen om barn med särskilda behov?
  5. Är studiehandledning extra anpassning?
  6. Vem har rätt till hemspråksundervisning?
  7. Vilka lagar gäller för skolan?
  8. Vad säger skollagen om specialpedagogik?

Hur beslutas enligt lagen att en elev är i behov av studiehandledning Vem fattar beslut vilket underlag kan finnas för beslut?

Rektorn får besluta att en elev i grundskolan, grundsärskolan, specialskolan eller sameskolan ska undervisas enskilt om det finns särskilda skäl. Det kallas för enskild undervisning. Det är rektorn som beslutar om enskild undervisning och beslutet ska fattas inom ramen för ett åtgärdsprogram.

Vem har rätt till studiehandledning?

En elev som inte klarar att följa undervisningen på svenska har rätt att få stöd i form av studiehandledning på sitt modersmål om hon eller han riskerar att inte nå de kunskapskrav som minst ska uppnås i ett eller flera ämnen.

Vilken instans beslutar om innehållet i skollagen?

Det finns tre olika myndigheter som hjälper regeringen och riksdagen att ta fram underlag och att genomföra det riksdagen har bestämt. De olika myndigheterna är Skolverket, Skolinspektionen och Specialpedagogiska skolmyndigheten.

Vad säger skollagen om barn med särskilda behov?

Enligt skollagen har skolan skyldighet att ge extra stöd till den elev som behöver det. ... Enligt skollagen ska alla barn ges den ledning och stimulans som de behöver, för att de ska kunna utvecklas så långt som möjligt. Exakt hur stödet ska se ut står inte i lagen, utan det bestäms på skolan.

Är studiehandledning extra anpassning?

Studiehandledning på modersmålet kan ges både som extra anpassning och som särskilt stöd. Det är bland annat insatsernas omfattning och varaktighet som avgör om det handlar om en extra anpassning eller särskilt stöd. deras kunskaper har bedömts.

Vem har rätt till hemspråksundervisning?

Du som har ett annat modersmål än svenska har rätt till modersmålsundervisning. Modersmål är ett eget ämne som du kan läsa båda inom ditt vanliga schema eller utanför. Du har särskilda rättigheter att läsa ditt modersmål om du tillhör en nationell minoritet. Du har rätt att undervisning i modersmål som språkval.

Vilka lagar gäller för skolan?

Lagar och författningar som styr skolan och förskolan

  • Skollagen. Skollagen innehåller grundläggande bestämmelser om skola och förskola. ...
  • Läroplaner. En läroplan är en förordning som utfärdas av regeringen och som ska följas. ...
  • Föreskrifter. ...
  • Diskrimineringslag. ...
  • Kommunallagen. ...
  • Förvaltningslagen. ...
  • Offentlighets- och sekretesslagen.

Vad säger skollagen om specialpedagogik?

Skollagen slår fast att det ska finnas elevhälsa för elever i förskoleklass, grundskola och gymnasium. ... Elevhälsan ska ha ett särskilt ansvar för att undanröja hinder för varje elevs lärande och utveckling. Elevhälsa beskrivs som ett verksamhetsområde i tre spår, skolhälsovård, elevvård och specialpedagogiska insatser.