Hur räknar man ut överlast?
Innehållsförteckning:
- Hur räknar man ut överlast?
- Vad händer om du har mer är 20% överlast?
- Hur räknas övervikt på husvagn?
- Vad händer om man överskrider totalvikt?
- Hur räknas överlast på husvagn?
Hur räknar man ut överlast?
Det räknas i procent av tillåten lastvikt. Har din vagn en totalvikt på 1 400 kilo och tjänstevikt på 1 300 kilo, har du en tillåten maximilast på 100 kilo. Skulle du då ha lastat in 110 kilo, har du alltså överskridit den vikten med 10 procent.
Vad händer om du har mer är 20% överlast?
För avgiftspliktig överlast tas avgift ut med ett grundbelopp om 2 000 kr samt därutöver med ett belopp beräknat för varje axel, boggi eller trippelaxel enligt ett särskilt fastställt sätt. Överlastavgift för motordrivet fordon påförs ägaren. Överlast för släpvagn påförs ägaren av det fordon som släpvagnen dras av.
Hur räknas övervikt på husvagn?
Om man överstiger totalvikten är fordonet överlastat och därmed olagligt att köra. Övervikten räknas i procent av maxlasten – en procentsats som är grund för straffet. Upp till 20 procents överlast innebär böter på 2 000 kronor. Polisen bestämmer om färden kan fortsätta eller om man måste lasta av.
Vad händer om man överskrider totalvikt?
De nya reglerna innefattar alla typer av fordon och därmed även husbilar och det kan underlätta lite för dem som tidigare har tömt vattentankar eller låtit cyklarna stå kvar hemma. Med det sagt är det upp till dig att hålla koll på hur mycket du lastar och överskrider du totalvikten är det böter som gäller.
Hur räknas överlast på husvagn?
Överlast beräknas nu på totalvikt och inte maximilast Exempel: Du har en husvagn med totalvikt på 1700 kg och en lastvikt på 100 kg. Du har lastat vagnen med 200 kg och har nu en bruttovikt på 1800 kg. Med tidigare regler hade överlasten varit 100% (200 kg istället 100 kg) vilket blir väldigt dyra böter.