När startar uppsägningstiden?
Innehållsförteckning:
- När startar uppsägningstiden?
- Hur räknas 14 dagars uppsägningstid?
- Kan arbetsgivaren förkorta uppsägningstiden?
- Kan man förhandla ner uppsägningstiden?
- Kan man förlänga uppsägningstiden?
- Vad gäller om arbetsgivaren säger upp mig?
- Hur räknas 2 månaders uppsägningstid?
- Vad händer om man bryter mot uppsägningstiden?
När startar uppsägningstiden?
Uppsägningstid. Av ditt anställningsavtal eller ditt kollektivavtal framgår vilken uppsägningstid du har. Uppsägningstiden börjar löpa den dag du mottar uppsägningen. Om du blir uppsagd under din föräldraledighet börjar uppsägningstiden löpa när du planerar att börja arbeta igen.
Hur räknas 14 dagars uppsägningstid?
Om uppsägningstiden exempelvis är 14 dagar och arbetstagaren säger upp sig under månadens första dag, upphör arbetsförhållandet den 15:e dagen i samma månad. Om uppsägningstiden räknas i månader upphör anställningsförhållandet på den dag som har samma ordningsnummer som uppsägningsdagen.
Kan arbetsgivaren förkorta uppsägningstiden?
När uppsägning sker, står det avtalsrättsligt arbetstagare och arbetsgivare fritt att komma överens om att förkorta eller förlänga uppsägningstiden. Vid provanställning gäller särskilda regler vid uppsägning. Enligt LAS gäller två veckors underrättelsetid för arbetsgivaren medan den anställde kan lämna omedelbart.
Kan man förhandla ner uppsägningstiden?
Om du av någon anledning vill korta ner uppsägningstiden, exempelvis för att du insett att uppsägningstiden löper över datumet när du ska börja på din nya arbetsplats, kan du försöka förhandla med arbetsgivaren för att korta ned tiden och få sluta tidigare.
Kan man förlänga uppsägningstiden?
För att kunna åtnjuta en förlängd uppsägningstid gäller generellt att arbetstagaren behöver ha uppnått viss ålder (vanligast 55 år), och arbetat hos aktuell arbetsgivare under en längre period (vanligast mer än 10 år).
Vad gäller om arbetsgivaren säger upp mig?
Uppsägningstid. Om du säger upp en anställd så gäller alltid minst en månads uppsägningstid. Uppsägningstiden kan vara längre, beroende på hur länge personen varit anställd i ditt företag eller vad som står i kollektivavtalet. Om det inte finns något kollektivavtal så gäller Lagen om anställningsskydd (LAS).
Hur räknas 2 månaders uppsägningstid?
Det normala är att man räknar kalendermånader, dvs att om en uppsägning sker den 28 februari så är sista anställningsdag vid två månaders uppsägningstid den 28 april, och om uppsägningen sker den 1 mars så blir sista anställningsdag den 1 maj.
Vad händer om man bryter mot uppsägningstiden?
I det fall du säger upp dig och slutar innan uppsägningstiden gör du dig skyldig till ett avtalsbrott. Du kan till följd av detta även bli skadeståndsskyldig gentemot din arbetsgivare, 38 § LAS. Ditt agerande utgör dock inget brott i straffrättslig mening och kan därför inte leda till en prick i belastningsregistret.