:

Vad räknas som tvångstankar?

Innehållsförteckning:

  1. Vad räknas som tvångstankar?
  2. Hur kan man behandla OCD?
  3. Hur löser man tvångstankar?
  4. Varför får man vissa tankar?
  5. Kan man utveckla OCD?

Vad räknas som tvångstankar?

Tvångssyndrom (OCD) är en typ av ångeststörning där tvångstankar och ibland även tvångshandlingar tar mycket av en persons tid. Vanliga former av tvångsproblem kan handla om rädsla för smitta och sjukdom som leder till långdragna rengöringsritualer och rädsla för att orsaka andra skada.

Hur kan man behandla OCD?

Paroxetin (Seroxat), citalopram (Cipramil), sertralin (Zoloft), fluoxetin (Fontex), escitalopram (Cipralex) och fluvoxamin (Fevarin, ej rabatterat) har god effekt på OCD i cirka 50 % av fallen, även här kan effekten förbättras över tid. Effekten kvarstår vid fortsatt långtidsbehandling upp till ett år.

Hur löser man tvångstankar?

Tvångstankarna uppstår nämligen när du försöker undvika dem. Tvångstankar kan också uppstå när du försöker att undvika de känslor som kommer i samband med tankarna. Ju mer du försöker undvika den obehagliga tanken eller känslan, desto mer kommer den tillbaka.

Varför får man vissa tankar?

En biologisk förklaring är att det vid tvångssyndrom finns en högre aktivitet i vissa områden i hjärnan, och att brister eller överskott av signalsubstanser i hjärnan stör förmågan att kunna växla mellan tankar och beteenden. En livskris eller stor omställning i livet kan också bidra till utvecklingen.

Kan man utveckla OCD?

En livskris eller stor omställning i livet kan också bidra till utvecklingen. Det är också vanligt vid tvångssyndrom att det finns annan problematik samtidigt. Det kan till exempel vara kopplat till depression, generaliserat ångestsyndrom eller Tourettes syndrom.