:

Vad kan man göra åt psykisk ohälsa?

Innehållsförteckning:

  1. Vad kan man göra åt psykisk ohälsa?
  2. Vad innebär det för personen att ha drabbats av psykisk ohälsa?
  3. Vad räknas som psykiskt sjuk?
  4. Vilket personlighetsdrag ligger bakom psykisk ohälsa?
  5. Vad är skillnaden mellan psykisk ohälsa och psykiska sjukdomar?
  6. Har jag en psykisk sjukdom?

Vad kan man göra åt psykisk ohälsa?

Kontakta en vårdcentral eller en psykiatrisk öppenvårdsmottagning om du mår mycket dåligt, och det gäller även om du har ångest eller har känt dig nedstämd under en längre tid. Om du är under 25 år kan du även kontakta en ungdomsmottagning, och går du i skolan kan du få hjälp av skolsköterskan eller skolkuratorn.

Vad innebär det för personen att ha drabbats av psykisk ohälsa?

En psykisk störning innebär att en människa mår så dåligt inombords att det orsakar ett signifikant lidande för personen själv, psykiskt, socialt eller ekonomiskt.

Vad räknas som psykiskt sjuk?

Psykiska sjukdomar och syndrom kan debutera när som helst under livet. Det kan handla om depression, ångestsyndrom, utmattningssyndrom, skadligt bruk och beroende av alkohol eller droger. Andra exempel är bipolär sjukdom och psykossjukdomar.

Vilket personlighetsdrag ligger bakom psykisk ohälsa?

Personlighetsstörning även kallat personlighetssyndrom, är en samlingsbeteckning för en grupp psykiatriska diagnoser, vilka gemensamt kännetecknas av problem med utvecklingen av personligheten, i synnerhet jag-funktionerna. Störningarna är varaktiga, och inverkar negativt på personens vardag.

Vad är skillnaden mellan psykisk ohälsa och psykiska sjukdomar?

Begreppet psykisk ohälsa används som en samlande beteckning för mindre allvarliga psykiska besvär, som till exempel oro och nedstämdhet, och mer allvarliga symtom, som uppfyller kriterierna för en psykiatrisk diagnos.

Har jag en psykisk sjukdom?

Du kan hitta mycket information om psykisk ohälsa och olika psykiska sjukdomar här på 1177.se. Det går även bra att ringa till 1177.