:

Vad gäller för en visstidsanställning?

Innehållsförteckning:

  1. Vad gäller för en visstidsanställning?
  2. Kan visstidsanställning förlängas?
  3. Vad gäller vid uppsägning kommunal?
  4. Vad gäller för vikariat?
  5. Får inte förlängd anställning?
  6. Vad är visstidsanställning?
  7. Kan en allmän visstidsanställning övergå till en tillsvidareanställning?
  8. När börjar en allmän visstidsanställning?
  9. Vad gäller anställningsavtalet?

Vad gäller för en visstidsanställning?

Högst två år under fem år. Avtal om allmän visstidsanställning kan träffas för högst två år under en femårsperiod. Därefter övergår anställningen automatiskt i en tillsvidareanställning, d v s anställningen blir då fast. Det är då de aktuella lön- och anställningsvillkoren som permanentas att gälla tillsvidare.

Kan visstidsanställning förlängas?

Har arbetsgivaren erbjudit en visstidsanställning i en period som överstiger två år har den anställde rätt att bli tillsvidareanställd. Den sammanlagda tvåårsperioden ska ha genererats under en femårsperiod. Samma sak gäller för vikariat, totalt två år under en femårsperiod kan ge rätt till en tillsvidareanställning.

Vad gäller vid uppsägning kommunal?

Inom Kommunals avtalsområden varierar uppsägningstiden mellan en, två eller tre månader. Generellt sett är uppsägningstiden inom kommuner och landsting tre månader, men vissa grupper har en månads uppsägningstid. Det som avgör längden på uppsägningstiden är: var du arbetar.

Vad gäller för vikariat?

Vikariat är en tidsbegränsad anställning. Du som är vikarie längre än ett år har rätt till årlig löneförhöjning. Har du dessutom varit vikarie under en ännu längre tid kan ha rätt till en tillsvidareanställning! Här kan du läsa om vad som gäller för dig som är vikarie.

Får inte förlängd anställning?

Om arbetsgivaren inte vill förlänga en tidsbegränsad anställning är hen inte skyldig att förklara varför, däremot är arbetsgivaren skyldig att göra andra saker såsom att meddela arbetstagaren skriftligt en månad innan anställningen löper ut att den inte kommer förlängas.

Vad är visstidsanställning?

  • Visstidsanställning är en tidsbegränsad anställning medan tillsvidareanställning gäller till dess någon av parterna avslutar den. Oavsett anställningsform, ska du se till att ha ett skriftligt avtal innan anställningen påbörjas. Anställningsavtalet är en överenskommelse om vilka villkor som gäller för anställningen.

Kan en allmän visstidsanställning övergå till en tillsvidareanställning?

  • Det finns två sätt en allmän visstidsanställning kan övergå till en tillsvidareanställning: 1. Om en arbetstagare under en femårsperiod haft en allmän visstidsanställning hos en arbetsgivare i sammanlagt mer än två år övergår anställningen till en tillsvidareanställning, vanligen så kallad fast anställning. 2.

När börjar en allmän visstidsanställning?

  • En allmän visstidsanställning börjar och slutar vid ett bestämt datum. Det finns ingen bestämd uppsägningstid för anställningsformen i lag, men huvudregeln är att anställningen inte går att avbryta i förväg om man inte har avtalat om annat. I vissa kollektivavtal finns bestämmelser om uppsägningstid vid allmän visstidsanställning.

Vad gäller anställningsavtalet?

  • Anställningsavtalet är en överenskommelse om vilka villkor som gäller för anställningen. Innan en anställning påbörjas bör det finnas ett skriftligt anställningsavtal som är undertecknat av både arbetsgivaren och den som ska anställas. Det gäller även vid visstidsanställning.