:

Vad händer vid strålsjuka?

Innehållsförteckning:

  1. Vad händer vid strålsjuka?
  2. Vad gör man vid en kärnkraftsolycka?
  3. Hur mycket radioaktiv strålning tål en människa?
  4. Vad innebär det om något är radioaktivt?
  5. Vad gör ett ämne radioaktivt?
  6. Vad händer om Forsmark sprängs?
  7. Hur stor chans är det att ett kärnkraftverk sprängs?

Vad händer vid strålsjuka?

Svar: Om en person utsätts för extremt höga stråldoser (>1000 mSv) under en mycket kort tid, kan man drabbas av akut strålsjuka. Kroppen kan då reagera med symtom som kräkning eller medvetslöshet. Även hudförändringar kan förekomma. Det som händer vid akut strålsjuka är att cellerna i livsviktiga organ slutar fungera.

Vad gör man vid en kärnkraftsolycka?

Branden i de frilagda härdresterna förde ut stora mängder radioaktiva ämnen rakt upp i luften till drygt en kilometers höjd. Olyckan komplicerades dessutom av att grafitbränder är svåra att bemästra och släcka vilket medförde att branden pågick under flera dagar.

Hur mycket radioaktiv strålning tål en människa?

En stor akut dos ger stora skador på bland annat slemhinnor och blodceller, och i värsta fall dör den utsatta personen direkt. Utsätts man för minst mSv under en kort tid kan man bli akut sjuk. En strålskadad person som snabbt får sjukhusvård kan överleva en stråldos på minst 4000 mSv.

Vad innebär det om något är radioaktivt?

Atomkärnor som faller sönder av sig själva, kallas radioaktiva. Strålningen kallas joniserande strålning. Atomer med lika många protoner, men olika många neutroner, kallas för isotoper. Det är vanligt att vissa isotoper av ett ämne är radioaktiva.

Vad gör ett ämne radioaktivt?

Strålningspåverkan. Strålning från radioaktiva ämnen och röntgenstrålning har så hög energi att den kan förändra atomer som kommer i dess väg, och den kallas därför joniserande. Om mänsklig kroppsvävnad utsätts för strålning kan till exempel cellernas arvsmassa (DNA) skadas.

Vad händer om Forsmark sprängs?

Länsstyrelsen skriver på sin webbsida att den största strålningen invånare som bor närmast ett kärnkraftverk skulle råka ut för kan liknas vid några enstaka röntgenundersökningar. Men detta är under förutsättningarna att tekniken som ska begränsa utsläppen av strålning fungerar som de ska.

Hur stor chans är det att ett kärnkraftverk sprängs?

De uppskattade denna risk till 14% men även de betonar att det finns stora osäkerheter i beräkningarna. Sammantaget kan vi dra slutsatsen att det inte alls är osannolikt att vi inom en ganska snar framtid kommer få se en olycka i samma omfattning som Fukushima eller värre.