Vad tar man mot benskörhet?
Innehållsförteckning:
- Vad tar man mot benskörhet?
- Hur kollar man om man har benskörhet?
- Vilka mediciner kan ge benskörhet?
- Vad ska man äta för att undvika benskörhet?
- Kan osteoporos botas?
Vad tar man mot benskörhet?
Vid risk för fall i hemmet bör förebyggande åtgärder genomföras. Förstahandsval vid läkemedelsbehandling av osteoporos är bisfosfonater, zoledronsyra för infusion eller alendronat/risedronat peroralt. Effekten av bisfosfonater kvarstår lång tid efter utsättandet.
Hur kollar man om man har benskörhet?
Den vanligaste metoden att mäta bentäthet är en form av röntgenteknik som kallas DEXA. Vid undersökningen mäts bentätheten på ett eller två ställen på skelettet, till exempel höften eller ländryggen. Sedan jämförs ditt mätvärde med normalvärdet i den åldersgrupp som du tillhör.
Vilka mediciner kan ge benskörhet?
Benskörhet kan också uppkomma på grund av långvarig användning av vissa läkemedel, till exempel kortisontabletter, cellgiftsbehandling, sköldkörtelhormon och läkemedel mot epilepsi.
Vad ska man äta för att undvika benskörhet?
Mejeriprodukter innehåller kalcium som är lätt för kroppen att ta till sig och är även rika på protein och spårämnen som är bra för benhälsan. Fisk med mjuka ben, som sardiner och lax är också bra kalciumkällor, liksom grönsaker som broccoli, grönkål och bok choy, och nötter, apelsiner, aprikoser och torkade fikon.
Kan osteoporos botas?
Behandling. Om man gör ett benskörhetstest i ett tidigt stadie är det idag lätt att förebygga och även bota sjukdomen. Osteoporos (benskörhet) kan behandlas med och utan läkemedel beroende på stadiet av sjukdomen.