Hur behandlar man hypertyreos?
Innehållsförteckning:
- Hur behandlar man hypertyreos?
- Kan man bli av med hypotyreos?
- Vilka drabbas av hypotyreos?
- När behandlas hypotyreos?
- Vad händer om man inte behandlar hypertyreos?
- Vilka får hypertyreos?
- Varför drabbas man av hypotyreos?
- Kan hypotyreos komma långsamt?
- Kan man sluta ta tyreostatika vid hypertyreos?
- Vad innebär operation vid hypertyreos?
Hur behandlar man hypertyreos?
Hypertyreos behandlas alltid med tyreostatika som minskar sköldkörtelns produktion av hormonerna tyroxin, T4, och trijodtyronin, T3. När produktionen minskar får du mindre besvär av hjärtklappning, svettning, viktnedgång och skakningar.
Kan man bli av med hypotyreos?
I de allra flesta fall är hypotyreos kronisk och medicineringen är livslång, men man kan bli helt fri från besvär. Behandlingen bör vara individanpassad och målet är att man ska bli symtomfri. Det kan ta tid att nå ett friskt tillstånd, men acceptera inte att må kroniskt dåligt av din hypotyreos.
Vilka drabbas av hypotyreos?
Primär hypotyreos drabbar 2-3 % av alla kvinnor, vilka insjuknar 5-10 gånger oftare än män. Speciellt vanligt är att insjukna under och efter klimakteriet. Kvinnor efter förlossning löper också stor risk att insjukna i (ibland övergående) hypotyreos, post-partum tyreoidit.
När behandlas hypotyreos?
Indikation för behandling är enligt amerikanska riktlinjer TSH >10 mIU/l [1]. Behandling med levotyroxin kan övervägas vid upprepade fynd av TSH mellan 5 och 10 mIU/l och om symtom förenliga med hypotyreos föreligger, men nationella riktlinjer saknas i Sverige.
Vad händer om man inte behandlar hypertyreos?
Hypertyreos som inte behandlas kan leda till så kallad tyreotoxisk kris, även om det är ovanligt. Det innebär att kroppen inte klarar av den förhöjda ämnesomsättningen. Symtom på tyreotoxisk kris är bland annat feber, hög puls, lågt blodtryck och att du känner dig mycket orolig och rastlös.
Vilka får hypertyreos?
Hypertyreos drabbar 2-3 % av alla kvinnor, vilka insjuknar 5-10 gånger oftare än män. Graves sjukdom dominerar hos unga och medelålders patienter, medan toxisk knölstruma är vanligare bland äldre. Toxiskt adenom är den ovanligaste orsaken till hypertyreos, ca 5 % av samtliga insjuknade.
Varför drabbas man av hypotyreos?
I Sverige och övriga västvärlden är autoimmun sköldkörtelinflammation (Hashimotos tyreoidit) den vanligaste orsaken till hypotyreos. Med autoimmun menas att kroppens immunförsvar av oklar anledning angriper kroppens egna vävnader.
Kan hypotyreos komma långsamt?
- Hypotyreos kan ge många olika symtom. De kommer ofta långsamt under flera månader och kan skilja sig från person till person. Det kan ibland vara svårt att lägga märke till symtomen, särskilt eftersom många är vanliga på grund av andra anledningar. Det är också lätt att vänja sig vid symtomen om de är svaga och kommer långsamt.
Kan man sluta ta tyreostatika vid hypertyreos?
- Ledvärk, utslag och leverpåverkan är andra potentiella biverkningar. Ibland är det möjligt att efter ett tag sluta ta tyreostatika vid autoimmun hypertyreos, men risken för återfall med hypertyreos är hög. 2019 medicinerades 10 271 personer med tyreostatika i Sverige. Radioaktivt jod. Behandling med radioaktiv jod förstör sköldkörteln.
Vad innebär operation vid hypertyreos?
- Operation vid hypertyreos betyder att hela eller delar av sköldkörteln opereras bort för att minska hormonproduktionen. Risker med operation är att man kan skada bisköldkörtlarna (som reglerar den viktiga kalcium-balansen i kroppen) eller att man kan bli hes om man skadar nerver i halsen.