Hur vet man att man har basalcellscancer?
Innehållsförteckning:
- Hur vet man att man har basalcellscancer?
- Hur yttrar sig hudcancer?
- Kan basaliom klia?
- Kan aktinisk keratos försvinna av sig själv?
- Kan skivepitelcancer försvinna?
- Hur kan man få hudcancer?
Hur vet man att man har basalcellscancer?
Det vanligaste symtomet är en ny knuta, en rodnad fläck eller ett sår som inte läker. Oftast sitter förändringen i ansiktet eller på övre delen av bröstet eller ryggen. Basalcellscaner växer mycket långsamt. Med tiden uppstår ofta sår som läker periodvis och du kan därför tro att problemet är över.
Hur yttrar sig hudcancer?
De vanligaste symtomen är en helt ny brunsvart fläck eller knuta som har vuxit eller ändrat utseende. Det kan också se ut som ett födelsemärke eller en leverfläck som börjar förändras. Det här kan vara tecken på att en förändring är ett malignt melanom: Den är oregelbunden i formen och ojämn i kanten.
Kan basaliom klia?
Hudförändringarna kan sitta var som helst på kroppen, men uppstår oftast i hud som är särskilt exponerad för solen. Vanliga hudförändringar vid hudcancer: sträv, skrovlig, rodnad, fjällande eller sårig hud som inte läker. hudfärgad eller blekröd knottra eller knuta som även kan fjälla, klia och vara öm.
Kan aktinisk keratos försvinna av sig själv?
Solråd. Skydda huden med kläder, hatt/keps, solskyddsfaktor minst 30. Endast solskydd kan ibland få aktiniska keratoser att läka ut efter några år.
Kan skivepitelcancer försvinna?
Skivepitelcancer är en form av hudcancer som oftast beror på att du har varit mycket i solen, utan att du behöver ha bränt dig. Skivepitelcancer blir allt vanligare men de flesta som får sjukdomen blir av med den efter behandling. Det allra flesta som får skivepitelcancer är över 40 år.
Hur kan man få hudcancer?
De tre vanligaste formerna av hudcancer är malignt melanom, skivepitelcancer och basalcellscancer. Alla tre kan orsakas av solens ultravioletta strålar som skadar hudens celler så att de börjar dela sig okontrollerat. Det är viktigt att du ser till att bli undersökt om du har en hudfläck som verkar misstänkt.