:

Hur lever tornedalingar idag?

Innehållsförteckning:

  1. Hur lever tornedalingar idag?
  2. Hur lever meänkieli?
  3. Hur levde tornedalingar?
  4. Vad jobbar tornedalingar med?
  5. Hur har meänkieli påverkat svenskan?
  6. Hur ser tornedalingar ut?
  7. Varför skiljer sig meänkieli och finskan åt idag?
  8. Var bor de flesta tornedalingar?
  9. Varför förbjöds meänkieli?
  10. Hur har tornedalingar diskriminerats?

Hur lever tornedalingar idag?

I dag bor cirka 50 000 tornedalingar i framför allt Haparanda, Övertorneå och Pajala kommuner samt i delar av Kiruna och Gällivare kommuner. I mitten av 1900-talet skedde en kraftig utflyttning från Tornedalen, inte bara till Malmfälten utan också till södra Norrbotten och övriga delar av landet.

Hur lever meänkieli?

Flera kommuner i vårt land är förvaltningsområden för meänkieli. Det betyder att språket har ett extra stort skydd och stöd där och att man ska arbeta hårdare för att språket ska överleva. De orter som har det extra skyddet är Kiruna, Gällivare, Pajala, Övertorneå, Haparanda, Kalix, Luleå, Umeå och Stockholm.

Hur levde tornedalingar?

Befolkningen har sina främsta rötter i västra och östra Finland, Savolax, Nordfinland och Sverige, men även kulturellt assimilerade samer. Åtskilliga tornedalingar är före detta samer som blivit jordbrukare, men som fortfarande äger renar.

Vad jobbar tornedalingar med?

Samarbetsprojekt med de andra nationella minoriteterna. Skrivarkurser i meänkieli, danslektioner i finsk tango, kryssningar till Åland … Utflykter och studiebesök, after work en gång i månaden. Medverkan i olika kulturprogram, bland annat 5 Folk Festival i Kungsträdgården.

Hur har meänkieli påverkat svenskan?

Försvenskning. I slutet av 1800-talet, under nationalismens tidsålder i Europa, ville regeringen etablera ett starkt svenskt och gemensamt språk i Sverige. ... Många föräldrar slutade prata meänkieli med sina barn bland annat eftersom språket hade lägre status än svenskan, för att man skämdes för att tala sitt språk.

Hur ser tornedalingar ut?

Färgerna symboliserar en sommarblå himmel, den gula solen samt de vintervita vidderna. Meänflaku antogs som symbol för tornedalingarna 2013. Upphovsman är Herbert Wirlöf och flaggan hissades för första gången 2006.

Varför skiljer sig meänkieli och finskan åt idag?

Tornedalsfinskan är besläktad med dialekterna på den finska sidan om Torne älv men innehåller också en mängd svenska lånord som inte förekommer i Finland. Många anser att meänkieli har sitt ursprung från finska men pga. isolering har befolkningen på den svenska sidan i Tornedalen utvecklat ett eget språk.

Var bor de flesta tornedalingar?

Tornedalingar bor främst i de nordliga kommunerna Kiruna, Pajala, Övertorneå, Haparanda och Gällivare. De allra flesta i Pajala kommun, där också kulturlivet är mest aktivt.

Varför förbjöds meänkieli?

Gränsen efter 1809 års krig Efter 1809 års krig, när en riksgräns plötsligt drogs upp mellan Sverige och Finland längs älvarna i norr, framstod de finskspråkiga tornedalingarna plötsligt som ett problem för Sverige. ... Barnen förbjöds att prata sitt modersmål i syfte att göra dem till svenskar.

Hur har tornedalingar diskriminerats?

Motivering. Behandlingen av samer och tornedalingar utgör mörka avsnitt i den svenska historien. Samerna, som är ett urfolk, har genom historien utsatts för övergrepp och diskriminering av olika slag. ... Därför fick samerna inte del av det stöd som staten gav personer som etablerade sig som kronotorpare i Norrlands inland ...