Hur befolkades Norden?
Innehållsförteckning:
- Hur befolkades Norden?
- Vem var först i Skandinavien?
- När var istiden i Norden?
- Hur såg Sverige ut innan istiden?
- När befolkades Skandinavien?
- Hur bodde man på forntiden?
- När kom den första människan till Sverige?
- Hur många inlandsisar har det funnits?
- Hur långt ner sträcker sig inlandsisen?
- Vilka länder täcktes av inlandsisen?
Hur befolkades Norden?
Först kom de söderifrån, sedan från nordost. Genom att kombinera arkeologiska och genetiska data med klimatdata har forskare studerat hur olika folkgrupper bosatte sig i det nyligen isfria Skandinavien för mer än 10 000 år sedan.
Vem var först i Skandinavien?
De första svenskarna var mörkhyade och blåögda jägare och samlare som vandrade in i Skandinavien söderifrån efter istidens slut för drygt tio tusen år sedan. Ny DNA-forskning visar att de snart fick sällskap av ytterligare en invandringsvåg – från öst.
När var istiden i Norden?
Den senaste istiden inleddes för cirka 115 000 år sedan och de sista isresterna försvann från norra Sverige för nästan 10 000 år sedan. Isens tryck gjorde att stora delar av Sverige var nedpressat under havsytan efter inlandsisens avsmältande.
Hur såg Sverige ut innan istiden?
Nästan inga spår finns kvar från tiden före den senaste istiden. Klipphällar har slipats runda och släta när den framväxande isen har schaktat grus framför sig. Landet var nedpressat under isens tyngd och reser sig fortfarande långsamt. Landhöjningen är störst i norr och långsammare i söder.
När befolkades Skandinavien?
– Vad vi har sett är att redan för 10 000 år sedan, efter att Skandinavien blev isfritt, flyttade olika grupper in på den skandinaviska halvön. Dessa migrationsprocesser ser vi sedan om och om igen; senare under stenåldern, under bronsåldern och under historisk tid, säger Mattias Jakobsson.
Hur bodde man på forntiden?
När isen började smälta vandrade människor söderifrån in i Skandinavien. Stenåldern är den äldsta delen av forntiden och brukar delas upp i den äldre och den yngre stenåldern. Den äldre stenåldern varade fram till ungefär 4000 f Kr. Under denna tid skaffade sig människorna mat genom fiske, insamling och fångst.
När kom den första människan till Sverige?
Forntiden brukar vi kalla den långa period som omfattar stenåldern, bronsåldern och järnåldern. Det är tiden från de första människornas ankomst till Sverige ca 10 000 f.Kr. fram till slutet av järnåldern ca år 1000 e.Kr.
Hur många inlandsisar har det funnits?
Kvartära istider De senaste 1,8 miljoner åren har det funnits sex större glaciationer som har täckt Skandinavien (och delar av Tyskland), Alperna och större delen av Nordamerika och Brittiska öarna (se nedanstående schema).
Hur långt ner sträcker sig inlandsisen?
Under den senaste nedisningen som skedde under Weichsel uppskattar man att inlandsisen var upp till 3–4 km tjock. Den bör då ha pressat ner jordskorpan drygt 1 000 meter eftersom jordskorpan har ungefär tre gånger större täthet än is. I takt med att isen försvinner uppstår en s.k. isostatisk landhöjning.
Vilka länder täcktes av inlandsisen?
Idag finns inlandsis på Grönland och Antarktis, där den på Antarktis är störst. Norra Europa och Nordamerika (och en del områden på andra kontinenter) täcktes till stora delar av inlandsis under de nedisningar som skedde under kvartär.