:

Var finns kastanjer i Sverige?

Innehållsförteckning:

  1. Var finns kastanjer i Sverige?
  2. Kan man äta kastanjer som växer i Sverige?
  3. Kan man äta kastanjer?
  4. Var kan man plocka ätbara kastanjer?
  5. Var växer äkta kastanjer?
  6. När finns kastanjer?
  7. Är kastanjer giftigt för hästar?
  8. Är kastanj giftigt?
  9. Hur nyttiga är kastanjer?
  10. Vilka kastanjer är ätliga?

Var finns kastanjer i Sverige?

Arten kan överleva i sydligaste Sverige och ibland också få mogna frukter där, åtminstone under år med lång växtsäsong. Äkta kastanj har konstaterats förvildad bland annat i Varberg och i Ljunghusen.

Kan man äta kastanjer som växer i Sverige?

Vår vanliga svenska kastanj, hästkastanjen, är nämligen oätlig. Det är de äkta kastanjerna, Castanea sativa, som främst odlas i Sydeuropa (finns dock i södra Sverige också) som går att tillaga.

Kan man äta kastanjer?

Nyrostade kastanjer är supergott som tillbehör eller liten förrätt. Du kan också servera kastanjerna som snacks. Gott med smör smaksatt med citron och salt.

Var kan man plocka ätbara kastanjer?

Får man ont i magen av dem är det för att man ätit alldeles för många. Äkta kastanj, Castanea sativa, kan bara växa i södra Sverige och man kan se den i exempelvis skånska och gotländska trädgårdar. Längre ner i Europa och runt Medelhavet är den äkta vanlig.

Var växer äkta kastanjer?

Äkta kastanj Den äkta kastanjen med ätliga nötter heter Castanea sativa och tillhör bokfamiljen, Fagaceae. Den går endast att odla i den varmaste delen av landet, zon 1(2), och växer ofta i buskform eller som ett litet träd. Frukterna hinner endast mogna under riktigt gynnsamma somrar.

När finns kastanjer?

Kastenjerna som säljs i butik under hösten kommer från södra Europa, där de är i säsong ungefär mellan september och december. Det finns dock småskalig odling av kastanjer i södra Sverige och i Danmark.

Är kastanjer giftigt för hästar?

Tannin är dödlig i större doser och det är inte ovanligt att djur – kor, hästar och hundar- förgiftas av ek i Sverige. Även de så vanliga och härliga kastanjeträden är giftiga för många djur, bland annat oss människor. Det innehåller en form av glykosider som påverkar kroppen negativt då det bryter ner blodproteiner.

Är kastanj giftigt?

Speciellt valpar och unga hundar tenderar att vara intresserade av kastanjer och riskerar därför att bli förgiftade. Du bör också vara försiktig med kastanjedekorationer i hemmet. Kastanjefrukten, bladen, blommorna och barken innehåller ämnet glykosid, som är giftigt för hundar.

Hur nyttiga är kastanjer?

Kastanj. En nöt som innehåller en massa C-vitamin och til skillnad från andra nötter mest kolhydrat och lite fett och protein. Innehåller mycket B-vitamin, framförallt B6. Detta vitamin är bra för minnet och immunförsvaret.

Vilka kastanjer är ätliga?

Det är inte hästkastanjer, Aesculus hippocastanum, som man äter, utan äkta kastanj, Castanea sativa. Ett vackert träd med riktigt taggiga ytterskal. Äkta kastanj är bara härdigt i zon 1(2), och det är inte alla år som det går att hitta tillräckligt stora kastanjer för att rosta.