:

Vad är viktigt med värdegrunden?

Innehållsförteckning:

  1. Vad är viktigt med värdegrunden?
  2. Hur förklarar man värdegrund?
  3. Är det bra att ha en gemensam värdegrund?
  4. Varför behövs en likabehandlingsplan?
  5. Varför är det viktigt med värdegrundsarbete?
  6. Varför viktigt med värderingar?

Vad är viktigt med värdegrunden?

Och varför är det viktigt att arbeta med sina och organisationens värderingar. Att skapa en värdegrund handlar om att skapa ramar för att hantera olikheter. Att jämna ut maktbalansen så att fler kan och vågar uttrycka åsikter som påverkar helheten och hållbarheten.

Hur förklarar man värdegrund?

Forskning på området menar att värdegrunden formas av olika värderingar och normer vilket sätter ramarna för vad som anses som gott och rätt. Det kan innebära bestämda grundprinciper, så som allas lika värde, men också den referensram som alla inom organisationer är införstådda med och lever efter.

Är det bra att ha en gemensam värdegrund?

Utan en gemensam värdegrund finns risken att ledaren i sitt ledarskap skiljs från organisationens mål. För den som ska ledas kan denna studie hjälpa till att skapa en större förståelse för arbetet utifrån den gemensamma värdegrunden och därmed även en möjlighet till utveckling av det egna arbetssättet.

Varför behövs en likabehandlingsplan?

Likabehandlingsplanen syftar till att främja barns och elevers lika rättigheter oavsett kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, sexuell läggning eller funktionshinder och att förebygga och förhindra trakasserier och annan kränkande behandling.

Varför är det viktigt med värdegrundsarbete?

Värdegrunder lägger grunden för företagets kultur Förutom grundläggande saker som arbete mot diskriminering kan det även lägga grunden för övertidsarbete och vad som görs för de anställdas hälsa och välmående. Anställda som trivs är också anställda som bryr sig mer, och därigenom anstränger sig mer.

Varför viktigt med värderingar?

Värderingar fungerar som en slags inbyggd kompass som avgör hur du väljer, vad du tycker att är viktigt och värdefullt, rätt eller fel och vad du uppskattar i livet. De påverkar dina val, dina attityder och ditt beteende, ofta omedvetet.