:

Vad innebär det att arkivera alfabetiskt?

Innehållsförteckning:

  1. Vad innebär det att arkivera alfabetiskt?
  2. Hur arkiverar man brev?
  3. Varför arkiverar vi?
  4. Hur arkivera protokoll?
  5. Hur ska man arkivera?
  6. Vad ska man arkivera?
  7. Hur arkiverar man dokument?
  8. Vad är syftet med arkivlagen?
  9. Hur länge måste protokoll sparas?
  10. När ska man arkivera?

Vad innebär det att arkivera alfabetiskt?

Alfabetisk ordning innebär att handlingarna är ordnade efter bokstavsordning. Exempel: register av olika slag, det kan vara på t ex sökord eller efternamn.

Hur arkiverar man brev?

Lägg handlingar av papper i arkivbeständiga omslag och mappar. Ta ut brev ur sina kuvert och vik ut dem. Spara kuverten om de innehåller viktig information. Förteckna breven alfabetiskt och/eller kronologiskt.

Varför arkiverar vi?

Varför ska vi arkivera och bevara handlingar? Arkivet är det enda säkra minnet och i den dagliga verksamheten måste det gå att återfinna information därifrån. Är det ordning på arkivet går återsökningen av informationen snabbt och smidigt. Ett välordnat arkiv sparar därmed både tid och pengar!

Hur arkivera protokoll?

När man arkiverar kan det vara bra att ha ett fliksystem från A till Ö som följer det allmänna arkivschemat, dvs A=Protokoll, B=Utgående handlingar, C=Diarier osv. I en liten förening räcker det med en eller två pärmar, medan en större kräver en pärm för varje bokstavsserie.

Hur ska man arkivera?

Grundprincipen för arkivering är att det material som upprättas genom företaget eller rörelsen skall sparas. Företaget, rörelsen eller den enskilda personen har ansvar för att arkivera. I Sverige använder man sig av “det allmänna arkivschemat”.

Vad ska man arkivera?

Dokument som borde sparas Det är en lång lista på dokument som man borde spara, bland annat: protokollen med bilagor. årsberättelser och verksamhetsplaner. inkommen korrespondens.

Hur arkiverar man dokument?

Pärmar är mycket bra att förvara dokument i. Pärmarna skyddar och rymmer en stor mängd papper. Pärmar finns i olika utföranden. Europapärmar för papper med EU-hålning, arkivpärmar med bygelmekanism, gaffelpärmar i plast, med trärygg eller stålrygg samt ringpärmar.

Vad är syftet med arkivlagen?

Arkivlagen säger att alla myndigheters arkiv skall bevaras, hållas ordnade och vårdas så att de tillgodoser: rätten för medborgarna att ta del av allmänna handlingar, behovet av information för rättskipningen och förvaltningen, och. forskningens behov.

Hur länge måste protokoll sparas?

Alla dokument som är kopplade till föreningens verksamhet och är unika för föreningen, såsom lägenhets- och medlemsförteckning, protokoll från föreningsstämmor och styrelsemöten, ska sparas för evig tid. Det gäller även upplåtelseavtal och överlåtelseavtal som ska sparas i obruten kedja i lägenhetsförteckningen.

När ska man arkivera?

Enligt den svenska bokföringslagen och bokföringsnämnden måste du spara, det vill säga arkivera, din bokföring i minst 7 år. Det här innebär att du måste spara alla kvitton, all dokumentation och samtliga underlag för all din bokföring minst 7 år tillbaka i tiden.