:

Kan hemorrojder spricka?

Innehållsförteckning:

  1. Kan hemorrojder spricka?
  2. Hur undviker man hemorrojder gravid?
  3. Kan hemorrojder komma tillbaka?
  4. Hur ser en inre Hemorrojd ut?
  5. Kan hemorrojder vara hårda?

Kan hemorrojder spricka?

Hos unga och medelålders personer är de vanligaste orsakerna till blödning från ändtarmsöppningen antingen hemorrojder eller ett sår i ändtarmsöppningsområdet. Sår uppkommer vanligtvis mekaniskt. Hård avföringsmassa i samband med förstoppning töjer ut ändtarmsöppningen så att dess tunna slemhinna spricker.

Hur undviker man hemorrojder gravid?

Trycket på blodkärlen i ändtarmen ökar då och gör att det är lätt uppstår hemorrojder. Vissa gravida får också problem med förstoppning, på grund av hormonförändringar. Förstoppning kan både ge och förvärra hemorrojder. Se därför till att äta fiberrik mat, dricka mycket vatten och röra på dig när du är gravid.

Kan hemorrojder komma tillbaka?

Ibland försvinner hemorrojder av sig själva – även om det kan ta tid. Du kan lindra okomplicerade hemorrojder själv och försöka undvika att de inte kommer tillbaka.

Hur ser en inre Hemorrojd ut?

Hemorrojder är mjuka kuddar som bildas i nedersta delen av ändtarmen. De utgörs av bindväv och blodkärl. Inre hemorrojder bildas i slemhinnan ovanför analringen. De kan svullna och glida ner så att de buktar ut genom analöppningen.

Kan hemorrojder vara hårda?

Om dina besvär inte beror på hemorrojder kan de istället orsakas av hårda knutor, bölder eller en fistel i ändtarmen (öppning i huden som läcker vätska). Det är i allmänhet allvarligare symptom som kräver utredning. Blöder du mycket, har kraftig smärta eller blod i själva avföringen bör du också söka vård.