:

Hur får man ut en allmän handling?

Innehållsförteckning:

  1. Hur får man ut en allmän handling?
  2. Vilka handlingar får lämnas ut?
  3. Vad krävs för att en allmän handling ska sekretessbeläggas och därmed inte lämnas ut?
  4. Får man vara anonym när man begär ut en allmän handling?
  5. När ska en allmän handling lämnas ut?
  6. När är det en allmän handling?
  7. Hur kan du begära ut en allmän handling?
  8. Vad är en allmän handling?
  9. Vem har rätt att ta del av allmänna handlingar?

Hur får man ut en allmän handling?

Du kan begära att ta del av handlingen på plats hos polisen eller en kopia. En kopia kan du skickad till dig eller hämta hos polisen. Det är bara vissa handlingar som polisen lämnar ut i elektronisk form.

Vilka handlingar får lämnas ut?

Allmänna handlingar är offentliga, det vill säga tillgängliga för allmänheten, om inte innehållet skyddas av någon bestämmelse i offentlighets- och sekretesslagen. ... En handling som innehåller sekretessbelagda uppgifter ska lämnas ut i de delar som är offentliga.

Vad krävs för att en allmän handling ska sekretessbeläggas och därmed inte lämnas ut?

En handling som innehåller sekretessbelagda uppgifter ska lämnas ut i de delar som är offentliga. Om det finns uppgifter i handlingen som ska sekretessbeläggas stryker du över uppgifterna så att det inte går att se vad det står men så att det tydligt framgår vilka delar av handlingen som har sekretessbelagts.

Får man vara anonym när man begär ut en allmän handling?

Rätt till anonymitet När du begär att ta del av en allmän handling behöver du inte uppge ditt namn eller syftet med din begäran. Regeringskansliet får efterfråga namn eller syfte bara om det behövs för att pröva om handlingen kan lämnas ut eller inte.

När ska en allmän handling lämnas ut?

TF kräver att allmänna handlingar ska lämnas ut på stället genast eller så snart det är möjligt. Det innebär att det inte får förekomma någon onödig tidsfördröjning vid utlämnandet. Myndigheten har dock rätt att ta tid för att göra sekretessprövningen.

När är det en allmän handling?

En allmän handling ska ha kommit in till myndigheten eller ha skapats där. Handlingen ska vara förvarad hos myndigheten. En handling som har skapats hos myndigheten men som inte har skickats ut från myndigheten blir i regel allmän först när myndigheten har avslutat arbetet med det ärende som handlingen hör till.

Hur kan du begära ut en allmän handling?

  • Du kan begära ut en allmän handling på olika sätt. Du kan: Använda kontaktformulär. Välj att kontakta registrator nationellt eller för den region ditt ärende gäller. Skicka e-post. Skicka brev. Ringa 114 14. Besöka polisen. Kontakta polisen – adresser, telefonnummer och polisstationer.

Vad är en allmän handling?

  • En allmän handling kan till exempel vara en text, bild, film eller ljudinspelning. För att vara allmän ska handlingen vara förvarad hos polisen och antingen ha kommit in till myndigheten eller ha upprättats (skapats) där. Alla allmänna handlingar är inte offentliga

Vem har rätt att ta del av allmänna handlingar?

  • Alla har rätt att ta del av allmänna handlingar som är offentliga. Det står i tryckfrihetsförordningen, som är en av Sveriges grundlagar. En allmän handling kan till exempel vara en text, bild, film eller ljudinspelning.