:

Hur tar man sticklingar från äppelträd?

Innehållsförteckning:

  1. Hur tar man sticklingar från äppelträd?
  2. Hur stor grop för äppelträd?
  3. Hur räddar man ett äppelträd?
  4. Hur klipper man ett litet äppelträd?
  5. Kan man föröka äppelträd?
  6. Vad ska man tänka på när man planterar ett äppelträd?
  7. Vilken gödsel till äppelträd?

Hur tar man sticklingar från äppelträd?

Rotäkta äppelträd

  1. Klipp 15 - 20 cm långa sticklingar från äppelträd i juni. Ta bort alla blad utom ett; på det viset blir det ingen konkurrens om näring mellan blad och rötter.
  2. Sätt sticklingarna i jord på en plats skyddad för starka vindar. ...
  3. Räkna med att sticklingarna inte rotar sig förrän på sensommaren.
AP

Hur stor grop för äppelträd?

Steg 1: Låt plantan stå i en hink med vatten för att bli riktigt genomvattnad medan du gräver planteringsgropen, som bör vara minst 80 cm bred och lika djup. Blanda gärna den befintliga jorden med t ex planteringsjord eller trädgårdsjord, som passar alla fruktträd.

Hur räddar man ett äppelträd?

Ta bort döda kvistar och bark Det gäller både kvistar och grenar, men även död bark. Om det växer mycket mossa och lavar på trädet kan det vara ett tecken på att kronan är för fuktig. Då gäller det att alltså att glesa ut den.

Hur klipper man ett litet äppelträd?

Snitten ska alltid läggas strax ovanför en utåtriktad gren eller ett utåtriktat öga. Grenen kommer nämligen att fortsätta växa åt det håll som ögat pekar och man vill inte ha grenar som växer in i kronan eller in i varandra. Klipp inte för nära ögat, men lämna inte heller en lång ”tapp” på grenen (se bild).

Kan man föröka äppelträd?

Det enda sättet att föröka äppleträd och behålla deras sortegenskaper är att föröka dem vegetativt, dvs genom okulering eller ympning. Okulering innebär att man skär ut ett litet knoppanlag, ett ”öga” av den sort man vill föröka. Sedan petar man in det i ett snitt under barken på en grundstam.

Vad ska man tänka på när man planterar ett äppelträd?

Äppelträd växer bäst på soliga och varma platser. Jorden ska vara rik på mull, näringsrik och väldränerad. Om du planterar fler än ett äppelträd ska du plantera dem med 4 meters avstånd emellan. Ditt nya äppelträd ska helst planteras i en fyrkantig grop för att undvika rotsnurr, cirka 50 × 50 centimeter.

Vilken gödsel till äppelträd?

Gödsling. Träd i skördeåldern gödslar man årligen. På våren då trädens tillväxt kommer igång ger man kvävehaltig gödsel. Ett naturenligt specialgödselmedel är Naturgödsel för Bär och Frukt, som ges 2–3 liter/träd.