:

Vilka regler gäller om du som hyresgäst vill säga upp din hyresrätt?

Innehållsförteckning:

  1. Vilka regler gäller om du som hyresgäst vill säga upp din hyresrätt?
  2. Hur säger jag upp min lägenhet?
  3. När ska man lämna nycklar?
  4. Hur lång tid har man på sig att flytta ut?
  5. Måste en uppsägning av lägenhet vara skriftlig?

Vilka regler gäller om du som hyresgäst vill säga upp din hyresrätt?

Uppsägningstid för hyresrätt

  • Uppsägningstiden för en lägenhet är tre månader om du har ett tillsvidareavtal. Hela kalendermånader räknas vilket betyder att om du säger upp lägenheten den 5 januari måste du även betala för hela februari, mars och april.
  • Är ditt hyresavtal tidsbestämt så kanske andra regler gäller.

Hur säger jag upp min lägenhet?

Uppsägning ska ske skriftligen senast vid det månadsskifte som infaller tre månader före önskad avflyttning. Om du till exempel vill flytta den 1 oktober måste uppsägningen vara oss tillhanda senast den 30 juni. Uppsägningen ska skrivas under av samtliga hyresgäster som står på hyresavtalet.

När ska man lämna nycklar?

Städa noggrant och lämna nycklarna i tid Du måste städa lägenheten noggrant och lämna tillbaka nycklarna senast klockan tolv på avflyttningsdagen. Vid avflyttning skall samtliga nycklar till lägenheten, bilplatsen och garaget – samt ev. tvättcylinder återlämnas.

Hur lång tid har man på sig att flytta ut?

Vanligtvis har personen som sagt tre månader på sig att flytta ut. Det här är vanligtvis som följd av en obetalad hyra. Du skickar då ärendet till kronofogden som tar över ärendet åt dig och meddelar ett utslag om det hela till hyresgästen.

Måste en uppsägning av lägenhet vara skriftlig?

Du som är hyresvärd kan säga upp ett hyresavtal med de uppsägningstider som står i lagen; 12 kap 4 § jordabalken. Uppsägningen ska vara skriftlig. Ansökan ska göras senast en månad efter den dag då hyresavtalet är uppsagt. ...