:

Vilka delar ingår i Urinorganen?

Innehållsförteckning:

  1. Vilka delar ingår i Urinorganen?
  2. Kan man ha samlag när man har njursten?
  3. Vad är NP kateter?
  4. Vilken funktion fyller aldosteron?
  5. Vad innehåller Sekundärurinen?
  6. Hur behandlar man njursten?
  7. Kan te lösa upp njursten?
  8. Hur lång tid tar det att bli av med njursten?
  9. Kan njurstenar lösas upp?

Vilka delar ingår i Urinorganen?

Urinvägar. Urinvägarna består av njurar, njurbäcken, urinledare, urinblåsa och urinrör. Njurarna har två huvuduppgifter, att avlägsna slaggprodukter ur blodet samt reglera salt- och vattenbalansen i kroppen. Det som inte går tillbaka till blodet utsöndrar njurarna i form av urin.

Kan man ha samlag när man har njursten?

Ja, att ha en kateter i urinledaren är inget hinder för samlag.

Vad är NP kateter?

Med hjälp av ultraljud och/eller röntgen förs en tunn plastslang (kallad nefrostomikateter) in i njurbäckenet via huden. Genom slangen rinner urinen ut i en uppsamlingspåse. Ingreppet görs vanligtvis på den radiologiska kliniken, ibland i ryggbedövning.

Vilken funktion fyller aldosteron?

Renin utsöndras när blodtrycket är så lågt att njurarna får för lite blod. Hormonet påverkar binjurebarken så att hormonet aldosteron bildas där. Det gör att blodtrycket och blodflödet ökar.

Vad innehåller Sekundärurinen?

De viktigaste skillnaderna mellan primär och sekundärurin är: Primär: mycket stor volym (180L/dygn), innehåller glukos, iso-osmotisk. Sekundär: mindre volym (1.8L/dygn) ej innehåll av glukos, varierande osmolalitet.

Hur behandlar man njursten?

Smärta vid njurstensanfall behandlas i första hand med receptfria, smärtstillande läkemedel. Om inte det hjälper kan starkare, receptbelagda smärtstillande läkemedel behövas. Har njurstensanfallet lett till en infektion kan även antibiotika behövas.

Kan te lösa upp njursten?

Uratsten kan lösas upp med alkalisering av urinen, bikarbonat eller citrat används. - Remiss till läkare med specialkunskaper om cystinuri. Oftast en njurmedicinare.

Hur lång tid tar det att bli av med njursten?

Oftast brukar en njursten komma ut via urinen inom några veckor. Om du varit på akutmottagningen för en njursten och kunnat få gå hem med smärtstillande, kallas du efter några veckor till en röntgenkontroll för att se att stenen är borta och att njurarna inte har skadats.

Kan njurstenar lösas upp?

Uratsten kan lösas upp med alkalisering av urinen, bikarbonat eller citrat används. - Remiss till läkare med specialkunskaper om cystinuri. Oftast en njurmedicinare.