:

Vad är limträ och vad används det till?

Innehållsförteckning:

  1. Vad är limträ och vad används det till?
  2. När används Limträbalk?
  3. Hur gör man limträ?
  4. Vad är kombinerat limträ?
  5. Hur mycket starkare är limträ?
  6. Varför används limträbalkar i huskonstruktioner?
  7. Hur gör man limträbalkar?
  8. Har trä ett eget kretslopp?
  9. Vad är det för lim i limträ?
  10. Varför limträ?

Vad är limträ och vad används det till?

Limträ är ett konstruktionsmaterial som optimerar de tekniska egenskaperna hos den förnybara råvaran – trä. Limträelement är uppbyggda med individuella lameller av konstruktionsvirke och ger ett effektivt materialutnyttjande.

När används Limträbalk?

Limträ används framförallt som balkar och pelare i byggnadskonstruktioner där hög bärförmåga och ett effektivt materialutnyttjande krävs. Det kommer därför ofta bäst till sin rätt som ett tidlöst, praktiskt och långlivat material i stora byggnader men används även i småhus.

Hur gör man limträ?

Setra Limträ är lameller som sammanfogas till större balkar eller pelare med hjälp av fingerskarvningsteknik. Principen är enkel– trälameller staplas och limmas mot varandra till konstruktionselement.

Vad är kombinerat limträ?

Normala raka limträbalkar i Sverige består av 45 mm tjocka lameller. Limträ kan antingen vara homogent eller tillverkas för att passa de dimensionerande spänningarna i balken, med lameller av högre hållfasthet i balkens yttre områden där större spänningar förväntas uppträda. Denna limträtyp kallas kombinerat limträ.

Hur mycket starkare är limträ?

Limträ väger ungefär 500 kg/m3. Kombinationen av låg vikt och hög hållfasthet är unik. I förhållande till vikten är limträ ett av de starkaste konstruktionsmaterialen – starkare än stål, alumi- nium och betong. Det är därför stora hallbyggnader ofta byggs i limträ.

Varför används limträbalkar i huskonstruktioner?

Därför limträ! Skönhetsvärde – Limträ är en estetiskt tilltalande och miljöskapande produkt. ... Formbarhet – Limträ kan tillverkas praktiskt taget i vilken form som helst. Formstabilitet – Limträ varken vrider eller kröker sig. Brandmotstånd – Limträ motstår en brand bättre än många andra konstruktionsmaterial.

Hur gör man limträbalkar?

Limträ kallas även för laminerat trä, och det består av flera mindre trälameller som limmats samman till ett större ämne. Detta gäller även för limträbalkar, som också är limmade samman av lameller, som kan variera i tjocklek från några få millimeter till flera cemtimenter.

Har trä ett eget kretslopp?

Trä bildas genom fotosyntesen Genom fotosyntesen fångas solenergin upp och omvandlar koldioxid till biomassa (cellulosa) i de växande träden. ... I skogens eget kretslopp frigörs koldioxiden igen till atmosfären när träd, eller delar av träd, dör och förmultnar eller genom skogsbränder.

Vad är det för lim i limträ?

Vid limträtillverkningen användes tidigare för det mesta syntetiska lim av typen PRF, fenol-resorcinol-formaldehyd. All PRF-lim som används är så kallade limtyp I och de är godkända att användas i alla klimatkasser, både inomhus och utomhus. PRF-lim ger mörkt rödbruna limfogar.

Varför limträ?

Beständighet – Limträ klarar aggressiva miljöer bättre än många andra konstruktionsmaterial. Formbarhet – Limträ kan tillverkas praktiskt taget i vilken form som helst. Formstabilitet – Limträ varken vrider eller kröker sig. Brandmotstånd – Limträ motstår en brand bättre än många andra konstruktionsmaterial.