:

Var finns kakaobönor?

Innehållsförteckning:

  1. Var finns kakaobönor?
  2. Vad är kakao bra för?
  3. Vilken växt får man kakao från?
  4. Hur kommer kakao till Sverige?
  5. Är kakao en krydda?
  6. Vilken del av Kakaofrukten blir till kakao?
  7. Kan man äta kakao?
  8. Är kakao bra för magen?
  9. Vilka odlade kakaobönor först?
  10. Var odlas kakaobönor?

Var finns kakaobönor?

Kakaoträdet har sitt ursprung i tropiska Syd- och Centralamerika, numera odlas kakao i ett bälte runt ekvatorn. Trädet fick sitt artnamn Theobróma cacáo av Carl von Linné. Criollo anses vara den bästa bönan. Den växer bland annat i Venezuela, Equador, Västindien och på Madagaskar.

Vad är kakao bra för?

Kakao innehåller koffein, teofyllin och teobromin som gör oss piggare. Kakaosmöret har positiv effekt på de goda fettsyrorna och sänker det onda kolesterolet. Regelbundet intag av kakao minskar risken för blodproppar, stroke och hjärtinfarkt med upp till 50 procent.

Vilken växt får man kakao från?

växer kakao Kakaoträdet växer och odlas i de tropiska delarna av Nordamerika, Sydamerika, Afrika och Asien. Trädet kan bli upp till tio meter högt, men på plantagerna hålls de nere så att kakaofrukten, som har ungefär en amerikansk fotbolls form och storlek, hamnar i lämplig plockhöjd.

Hur kommer kakao till Sverige?

Vi köper kakaon från våra leverantörer i förädlad form, som kakaomassa, kakaopulver och kakaosmör, som vi använder i chokladtillverkningen. En fjärdedel av den kakao vi köper härstammar från Ecuador och tre fjärdedelar från Västafrika.

Är kakao en krydda?

Med sin lite bittra smak så används den även i såser och kötträtter. I Spanien och Italien används kakao till smaksättning av viltsåser.

Vilken del av Kakaofrukten blir till kakao?

Trädets frön, kakaobönorna, sitter i fem rader inne i frukten, som är ungefär av en amerikansk fotbolls form och storlek. Kakaobönorna innehåller bland annat teobromin, som är giftigt för många djur, bland annat hundar och katter.

Kan man äta kakao?

Välj rå eller ”raw” kakao Kakaopulver är ett bra alternativ, men i stället för att köpa det vanliga kakaopulvret i affären, som framställs genom en process där produkten hettas upp och förlorar en del näringsämnen, kan den ”råa” varianten vara att föredra för dig som vill njuta av choklad i dess hälsosammaste form.

Är kakao bra för magen?

Choklad innehåller massor av kostfibrer. Dessa håller tarmväggarna rena och underlättar matsmältningen. Studier visar att kakaoextrakt höjer nivåerna av bakterier som är bra för magen.

Vilka odlade kakaobönor först?

Den ursprungliga domesticeringen hade sannolikt samband med skapandet av en jäst och således alkoholhaltig dryck. På 200-talet f.Kr. började mayafolket odla kakao och spred sedan kunskapen till tolteker och azteker.

Var odlas kakaobönor?

Idag finns det ett hundratal certifierade producentorganisationer för kakao i Afrika och Latinamerika som innefattar cirka 180 000 odlare, med Elfenbenskusten som största enskilda producentland. Kakao odlas huvudsakligen i familjejordbruk.