:

Vad gör jag med stjälkselleri?

Innehållsförteckning:

  1. Vad gör jag med stjälkselleri?
  2. Hur tillreda stjälkselleri?
  3. Hur använda selleri?
  4. Vad smakar blekselleri?
  5. Hur nyttigt är stjälkselleri?
  6. Kan man äta stjälkselleri rå?
  7. Vad kan man äta på selleri?
  8. Vad kan man använda istället för stjälkselleri?

Vad gör jag med stjälkselleri?

Bleksellerin som också kallas stjälkselleri och bladselleri, är en släkting till rotsellerin men på bleksellerin äter man stjälken och på rotsellerin just roten. De saftiga stjälkarna gör sig bra som de är i sallader och har väl sin hedersplats i den tomatjuicebaserade drinken Bloody Mary.

Hur tillreda stjälkselleri?

Hetta upp matfettet i en stekpanna och fräs sellerin mjuk under omrörning ca 5 min. Häll över honungen och krydda med salt och peppar. Blanda i gräslöken. Servera stjälksellerin till t ex stekt fisk eller kött och skivade tomater.

Hur använda selleri?

Hur tillagar man selleri? Selleristjälkarna kan man skära i kortare delar och använda som dippstavar till exempelvis ädeloströra med valnötter. De kan också skäras i tunna skivor och blandas i sallad, gärna med äpplen eller morötter. Varma passar de bra i en soppa, sås eller som sellerigryta.

Vad smakar blekselleri?

Stallgödsla jorden under hösten. Det är främst bladskaften/rotstocken som används av blekselleri, men även rot, blad och frön är användbara. Skaften är krispigt spröda och saftiga på färsk selleri och smaken är karaktäristisk liknande fänkål. De kan ätas naturell i sallader, eller som tilltugg till ost och dip.

Hur nyttigt är stjälkselleri?

Blekselleri eller stjälkselleri är en riktig supergrönsak, för den är packad av näringsämnen som gynnar kroppens funktioner. Selleri innehåller näringsämnen som vitamin K, magnesium, natrium och kalium. Vitamin K är jätteviktig för uppbyggnaden av ben i kroppen men även för hjärtat.

Kan man äta stjälkselleri rå?

Förutom att äta selleri rå eller dricka den som juice är den utmärkt att ha i mat. Alla grytor, soppor och såser passar selleri utmärkt i. Finhacka den som lök och stek tillsammans med exempelvis gullök och morot, för den perfekta basen i en gryta.

Vad kan man äta på selleri?

Man använder allt på sellerin, det vill säga roten, fröna och stjälken.

Vad kan man använda istället för stjälkselleri?

Bladen kan användas i gryträtter, vilträtter, soppor, sallader, stuvning, marinader och i potatis- och kålrätter. Libsticka kan ersätta selleri och kan även användas som redning i soppor. ett annat tips var : bladselleri ersättes med pak choy eller mangold.