:

Vad är straffet för spioneri?

Innehållsförteckning:

  1. Vad är straffet för spioneri?
  2. Hur värvas spioner?
  3. Vilka är spionerna bröder?
  4. Vilka är spionerna i Uppsala?
  5. Vad kallade sig Bergling i fängelset?

Vad är straffet för spioneri?

I brottsbalkens 19:e kapitel finns brott mot Sveriges säkerhet listade, däribland spioneri som kan ge fängelse i mellan 2 år och livstid om det bedöms som grovt.

Hur värvas spioner?

Om underrättelseofficeren anser att den utvalda personen är lämplig söker han eller hon kontakt i en närmandefas. Närmandet sker på ett sätt som ska uppfattas som spontant och slumpmässigt, men i själva verket sker kontakten mycket välplanerat utifrån de uppgifter som framkommit i studiefasen.

Vilka är spionerna bröder?

Två bröder sitter häktade misstänkta för att ha spionerat mot Sverige under tio års tid. Den äldre är i 40-årsåldern, har haft en chefsposition på en svensk myndighet och har även arbetat för Säpo och Försvarsmakten. Den yngre brodern är i 30-årsåldern och driver ett privat företag.

Vilka är spionerna i Uppsala?

De misstänkta är bröder, något SVT Nyheter kunde avslöja under torsdagen. De är hemmahörande i Uppsala. Brotten som de är misstänkta för ska ha begåtts i bland annat Stockholm under samma tidsperiod, mellan mars 2011 och september 2021. Häktningsförhandlingarna mot den andre brodern inleddes vid 14-tiden på fredagen.

Vad kallade sig Bergling i fängelset?

Relationen utvecklades och under fängelsetiden bytte Stig Bergling namn till Eugén Sandberg – Sandberg var moderns flicknamn – i samband med att han till slut ingick äktenskap med Elisabeth som också hon antog namnet Sandberg. De gifte sig i fängelset den , dagen efter det att Olof Palme hade mördats.