:

Vad gör man med ett stämjärn?

Innehållsförteckning:

  1. Vad gör man med ett stämjärn?
  2. Vad kallas det när man använder ett stämjärn?
  3. Hur slipar man stämjärn?
  4. När uppfanns stämjärnet?
  5. Vad använder man en polygrip till?
  6. Vad kännetecknar ett stämjärn?
  7. Vad är en Getfot?

Vad gör man med ett stämjärn?

Stämjärnet är ett oumbärligt verktyg när man ska göra exakta snickerifogar. Stämjärnet används för att hugga med (göra hål) och att sticka med (hyvla av tunna spån). Här kan du läsa hur du använder stämjärnet för att göra tappfog, stämmer ut för gångjärn och fogar halvt-i-halvt.

Vad kallas det när man använder ett stämjärn?

handverktyg bestående av en klinga av stål, oftast med rak skarpslipad egg i änden, samt ett skaft av trä eller plast. Det används för träbearbetning. Lockbettel är en variant med egg längs klingans smalkant. Är klingan bågformig i sitt tvärsnitt kallas stämjärnet skölp eller håljärn.

Hur slipar man stämjärn?

Ett snabbt sätt att slipa stämjärn är t ex att bandslipa fram en råegg som sedan poleras bort mot en lumpskiva med polervax. Vi planar oftast baksidan på ett bryne, slipar eggfasen på vår Tormek för att sedan polera upp sista skärpan på läder med polervax.

När uppfanns stämjärnet?

ett stort material med verktyg som definierats som mejslar. Ibland dessa kan det säkert finnas något som kan ses som föregångare till stämjärnet. Ett arkeologiskt objekt kan vara så pass skadat att det inte är helt lätt att bestämma det exakt. Mejslar av järn finns det från större delen av järnåldern (ca 500 f .

Vad använder man en polygrip till?

Polygrip[redigera | redigera wikitext] Polygripen är ett multiverktyg som snabbt och enkelt kan gripa över föremål med olika diameter. Det är smidigt för att lossa både till exempel muttrar och rör med ett och samma verktyg.

Vad kännetecknar ett stämjärn?

Ett stämjärn är ett verktyg avsett för att bearbeta trä. Metallskäret på stämjärnet kan vara rakt eller skålformat. Det används för att hugga loss bitar och karva fram exempelvis ett motiv ur materialet. Vid slipning bör eggvinkeln för medelhårt trä vara 25 grader.

Vad är en Getfot?

getfot, stämjärn med V-formad tvärsektion som används vid träsnideri.