:

Vad göra med Självtorkande lera?

Innehållsförteckning:

 1. Vad göra med Självtorkande lera?
 2. Hur gör man skålar?
 3. Hur fungerar modellera?
 4. Hur länge ska lera vara i ugnen?
 5. Varför lera på förskolan?
 6. Vad är Självtorkande lera?
 7. Kan man göra skålar av trolldeg?
 8. Hur gör man skålar av lera?
 9. Kan man härda modellera?
 10. Var kan man köpa modellera?

Vad göra med Självtorkande lera?

Är det svårt att få jämna bollar så kan man klä in små vaddkulor med lera. Modelleran är självtorkande, så inget mer behövs göras. Ställ undan ramen över natten bara så har leran härdat till dagen därpå. Ett roligt och lätt pyssel för barn som kan göra fina ramar att använda, eller kanske ge bort i present.

Hur gör man skålar?

Gör så här:

 1. Sätt ugnen på den grad som leran anger, oftast runt 200 grader.
 2. Mjuka upp modelleran genom att knåda den mellan händerna.
 3. Ta en bit lera och lägg i skålens mitt. ...
 4. När du anser att leran är tillräckligt jämn och tjock ställer du in både skål och lera i ugnen.

Hur fungerar modellera?

Modellera med mjuk och len struktur som är lätt att knåda. Lufttorkande (ca 24 tim/cm) vilket gör att leran inte behöver brännas; kan efter torkning målas och lackas. Leran krymper olika mycket beroende på rumstempratur och vilket underlag den placerats på.

Hur länge ska lera vara i ugnen?

Härda i ugn Då kan du härda ditt verk i ugnen för att få det att stelna. Fimolera hårdnar i ugnen vid en temperatur på 110 °C som lägst och ska vara inne i ugnen i minst 30 minuter. Ju längre tid i ugnen desto hållbarare och mer flexibel blir den färdiga leran.

Varför lera på förskolan?

Lera är ett material man inte kan vara utan på förskolan. Leran lägger till något som behövs för att bredda förutsättningarna för barnen att uttrycka sig och lära sig. Leran är tyngre och mer hållfast än till exempel trolldeg och play-doh.

Vad är Självtorkande lera?

Självtorkande lera, till skillnad från vanlig modellera, härdar i rumstemperatur och blir hård. När leran har härdat klart är den hård nog att måla, borra och slipa. Om du vill måla din lera kan du använda dig av de flesta hobbyfärger och akrylfärger.

Kan man göra skålar av trolldeg?

Det som är bra med trolldeg är att den går snabbt att göra. Nackdelen är att den torkar snabbt. Den håller cirka ett dygn i plastpåse i kylen. När man leker med trolldeg kan det vara bra att ha en skål vatten bredvid sig på bordet så att man regelbundet kan fukta leran så att den inte spricker.

Hur gör man skålar av lera?

– Använd en upp-och-nedvänd skål/bakbunke som form, lägg ett bakplåtspapper mellan skålen och leran. – Lossa leran försiktigt från bakplåtspappret och lägg den ovanpå skålen. – Leran kommer veckas automatiskt när du lägger den på bakbunken, men jag ville ha lite fler och skarpare veck så jag trycke lite extra.

Kan man härda modellera?

Numera finns även lufttorkande polymerbaserad modellera. Traditionell polymerbaserad modellera kan härdas i köksugn vid temperaturer kring 100-150 °C i 15 minuter per 6 mm materialtjocklek och behåller vanligen ursprungsstorleken efter härdningen.

Var kan man köpa modellera?

Lera Das 1 kg | Clas Ohlson.