:

Hur fungerar en Megger?

Innehållsförteckning:

  1. Hur fungerar en Megger?
  2. Vad används en Megger till?
  3. Varför görs isolationsmätning?
  4. Hur man Meggar en anläggning?
  5. Hur fungerar isolationsmätning?
  6. Hur fungerar en Resistansmätare?
  7. Vad är Isolationsresistans?
  8. Vad menas med isolationsmätning?
  9. Hur gör man en Kontinuitetsmätning i en anläggning?
  10. Hur gör man en isolationsmätning?

Hur fungerar en Megger?

För att genomföra provet ansluts isolationsprovaren (så kallad megger) över lindningen på objektet. Isolationsspänningen läggs på under en bestämd tid, vanligtvis en minut. ... Dessa mätvärden kan användas för att bilda en graf över hur isolationsresistansen ändras över tiden.

Vad används en Megger till?

Elektrisk isolationstestare även kallad Megger är ett specialinstrument som tillkom 1895 för att till exempel mäta hur bra isolationen är mellan fas- och neutralledare mot skyddsjordning. Instrumentet används ofta av elektriker för att kontrollera funktionen på en elektrisk anläggning.

Varför görs isolationsmätning?

Varför gör man isolationsmätning av värmekabel? Isolationsmätningen visar om isoleringen på någon av värmeledarna i kabeln har skadats. En kabel med skadad isolering kan orsaka kortslutningar eller resultera att någon får ström genom kroppen.

Hur man Meggar en anläggning?

Vanligen kopplar man loss N i centralen vid behov, lägger ihop N + alla L och mäter mot PE. Skulle man få utslag så får man koppla loss N för varje enskild grupp och mäta. För lågspänning mäter man med 500 V vilket ska ge en resistans på minst 1 Mohm.

Hur fungerar isolationsmätning?

Mätning av isolation går till så att man testar resistansen mellan fas och nolla, fas och jord samt nolla och jord. Vid 3-fasanläggning skall mätning även utföras mellan fas och fas. VARNING! Anläggningen måste vara strömlös vid mätning.

Hur fungerar en Resistansmätare?

Vid förbindelsetest med resistansmätning kommer förbindelse att indikeras med att instrumentet visar 0 Ω (eller ett värde nära noll). Saknas förbindelse kommer instrumentet att indikera oändlig resistans, vilket indikeras på lite olika sätt på olika instrument).

Vad är Isolationsresistans?

Isolationsresistans eller isolationsmotstånd är ett mått på motståndet i isoleringen kring ledare och material, ju högre desto bättre. ... Enligt starkströms- föreskrifterna måste mätning av isolationsresistansen göras och kravet är att man mäter mellan faserna plus noll och jord.

Vad menas med isolationsmätning?

Regelbundna isolationsmätningar på ny och begagnad utrustning görs numera rutinmässigt i samband med förebyggande underhåll. Ett isolationsprov indikerar problem och tar fram isolationsproblem innan en olycka inträffar.

Hur gör man en Kontinuitetsmätning i en anläggning?

Endast en stängd, komplett krets (en som är påslagen) har kontinuitet. Under ett kontinuitetstest skickar en digital multimeter en liten ström genom kretsen för att mäta resistansen i kretsen. En mätare med en kontinuitetssummer ljuder kortvarigt när den upptäcker en sluten krets.

Hur gör man en isolationsmätning?

Valet beror på anläggningens märkspännig (se tabell 1). Den ström som då går ge- nom kretsen mäts och ger med Ohms lag isolationsresistansen i MΩ. Vid mätning i svagströms- anläggningar kan lägre spänningar användas som 25V, 50V eller 100V. Vid isolationsmätning skall resultatet vara så högt som möjligt.