:

Hur fungerar en ubåt?

Innehållsförteckning:

  1. Hur fungerar en ubåt?
  2. Hur drivs svenska ubåtar?
  3. Vad används ubåtar till idag?
  4. Vad är bra med ubåtar?
  5. Hur länge räcker syret i en ubåt?
  6. Vem tillverkar svenska ubåtar?
  7. Vad gör ubåtar i Sverige?
  8. Hur djupt går ubåt?

Hur fungerar en ubåt?

Svenska ubåtar använder sig av en stirlingmotor för att öka uthålligheten i undervattensläge. En svensk ubåt kan vara under vattnet i 30 dagar. Stirlingmotorn går på en kombination av valfritt bränsle (diesel eller nafta i Sverige) och flytande syre och driver en generator som laddar ubåtens batteri.

Hur drivs svenska ubåtar?

Många svenska ubåtar använder en stirlingmotor som gör att de kan köra under vattnet i 30 dagar utan att behöva gå upp efter luft. Stirlingmotorn drivs av bränsle (vanligen dieasel eller nafta) + flytande syre. Stirlingmotor driver en generator som i sin tur laddar upp ubåtens batterier.

Vad används ubåtar till idag?

ubåt, undervattensbåt, bemannad farkost för undervattensbruk. Såväl militära som civila ubåtar finns. De senare används främst för forskningsändamål och offshoreverksamhet och är vanligen utrustade med observationsfönster och någon typ av manipulator.

Vad är bra med ubåtar?

På grund av detta är ubåten inte bara en mycket potent underrättelseplattform samt vapenbärare, den är även en mycket effektiv resurs i krigsavhållande verksamhet - så att vi i Sverige kan fortsätta leva som vi själva väljer.

Hur länge räcker syret i en ubåt?

I undervattensläge använder man stirlingmotorn som drivs av diesel och syre. Stirlingmotorn behöver ingen luft och det gör att ubåten kan vara i undervattensläge så länge syret i tankarna räcker. I praktiken handlar det om mer än två veckor åt gången.

Vem tillverkar svenska ubåtar?

Saab Kockums tog över varvet 2014 och för företaget är varvet den största investeringen någonsin. Och för första gången på 30 år byggs två helt nya ubåtar i Sverige. Produktionschef Helena Lönegård visar oss runt i de stora varvshallarna.

Vad gör ubåtar i Sverige?

Ubåtarna är ett led i det svenska försvarets upprustning, men samtidigt är satsningen också viktig för landets industri, eftersom man vill upprätthålla kunskapen att bygga ubåtar.

Hur djupt går ubåt?

10 911 meter är det djupaste en ubåt har dykt. Så djupt dyk kan bara ske i Marianergraven i Stilla havet. Första gången en besättning nådde detta djup var den 23 januari 1960 med den italienska ubåten Trieste.