:

Hur gör man med klämringskopplingar?

Innehållsförteckning:

  1. Hur gör man med klämringskopplingar?
  2. Hur används Halvkoppling?
  3. Hur sätter man ihop kopparrör?
  4. Vad används klämringskoppling till?
  5. Hur kapa Prisolrör?
  6. När ska Stödhylsa användas?
  7. Hur koppla ihop PEM slang?
  8. Hur skarva kopparrör?
  9. Hur kopplar man vattenledning?

Hur gör man med klämringskopplingar?

Klämringskopplingar finns av olika fabrikat, men de fungerar i stort sett likadant. Kopplingen består av en mutter som dras på en gänga. Runt själva röret sätts en konisk ring som kommer att täta när kopplingen dras åt. I plaströr och glödgade kopparrör (mjuka) säter man en stödhylsa för att ge stadga.

Hur används Halvkoppling?

Används för montering i värme- och kylanläggningar. Avsedd för montering på mjuka och halvhårda förkromade kopparrör eller på vanliga hårda, halvhård och mjuka kopparrör. Fördelar med halvkopplingen är att den kan monteras både mot plan och konisk anläggningsyta.

Hur sätter man ihop kopparrör?

För att koppla ihop kopparrör kan man använda muttrar och stödhylsor, men det är både snabbare och billigare att löda ihop rören. Men tänk på att det inte är lämpligt att använda öppen eld överallt. Kopparröret måste vara helt rent och putsat innan man löder, annars blir kopplingen inte tät.

Vad används klämringskoppling till?

Klämringskopplingar används ofta för sammanfogning av rör för varm- och kallvatten med vattenkranar i hemmiljö, där lödning kan medföra brandrisk. Klämringskopplingar finns för flertalet olika rörtyper och dimensioner.

Hur kapa Prisolrör?

Det är också enkelt att kapa kopparrör, tack vare att de är så pass mjuka, och det görs bäst genom att man använder sig utav en bågfil. Har man ett äldre hus så brukar dess rörledningar vara av järn eller styvare kopparrör.

När ska Stödhylsa användas?

Stödhylsa rekommenderas av de flesta leverantörer vid mekaniska kopplingar när halvhårda kopparrör (R250) ska fogas. Kopplings- leverantörens instruktion ska följas. Mjuka kopparrör (R220) ska alltid förses med stödhylsa. En monterad stödhylsa ger dessutom en garanti för att röret förblir cirkulärt.

Hur koppla ihop PEM slang?

Om det är normal PEM-slang så kapar man den rakt, trär på den svarta muttern, trycker in slangen så långt det går i kopplingen och drar åt muttern.

Hur skarva kopparrör?

Vet inte hur det är med vinkelslip mot kopparrör. Men allmänt så vill man inte använda vinkelslip mot metall inomhus. Brandrisk. Om du kommer åt med en röravskärare (med skärtrissa) så brukar det vara enklaste metoden att få det vinkelrätt.

Hur kopplar man vattenledning?

För att koppla kopparrör använder man ett standardiserat kopplingssystem som kallas för ”klämringskopplingar”. Kopplingen är tillverkad av mässing och består av en stödhylsa inuti med klämring och mutter på utsidan. När man drar åt kopplingen så pressas klämringen till runt röret mot stödhylsan och det blir tätt.