:

Vad använder man en skölp till?

Innehållsförteckning:

  1. Vad använder man en skölp till?
  2. Vad används en håljärn till?
  3. Hur använder man ett stämjärn?
  4. Vad är ett håljärn?
  5. Vad använder man ett bildhuggarjärn till?
  6. Vilka verktyg använder man i textilslöjd?
  7. Vad gör man när man karvar?
  8. Vad är Skölpjärn?
  9. Vilken vinkel på stämjärn?

Vad använder man en skölp till?

Skölpar används vid vanlig utskärning och är det vanligaste verktyget. De finns i flera dimensioner och utföranden, bland annat i bredder från 0,75 till 25 mm. Skålningen kan variera från nästan rak till halvcirkelformad. Ju bredare en skölp är, desto bättre passar den för grövre arbeten.

Vad används en håljärn till?

Skölp/håljärn är ett verktyg som används vid bearbetning av inåtvända ytor i trä, exempelvis urholkning av skålar, och har därför böjd egg. Eggen är fint slipad och klar för användning och kan efterslipas, med tvåkomponentshandtag.

Hur använder man ett stämjärn?

Placera stämjärnet i en vinkel på cirka 45 grader. Bladets fassida ska vara vänd in mot träet som ska tas bort, alltså tapphålet. Hugg växelvis lodrätt nedåt och snett från mitten och ut till sidorna.

Vad är ett håljärn?

handverktyg bestående av en klinga av stål, oftast med rak skarpslipad egg i änden, samt ett skaft av trä eller plast. Det används för träbearbetning. Lockbettel är en variant med egg längs klingans smalkant. Är klingan bågformig i sitt tvärsnitt kallas stämjärnet skölp eller håljärn.

Vad använder man ett bildhuggarjärn till?

Det finns u-formad, flat eller v-formad egg och bildhuggarjärnet finns i flera olika storlekar. Det används för att bearbeta trä genom att karva i rät eller sned vinkel mot ämnets fibrer. Det går även att klyva mindre dimensioner med ett bildhuggarjärn med flat egg. Den används ofta i kombination med träklubba.

Vilka verktyg använder man i textilslöjd?

Textilslöjd

  • Nålar används för att kunna sy ihop material med. ...
  • Virknålar används när man virkar. ...
  • Stickor finns i olika material och grovlekar. ...
  • Sax används när man skall klippa materialet, efter det att man märkt upp var man skall klippa.
  • Måttband är ett mjukt band som fungerar som en linjal man kan rulla ihop.

Vad gör man när man karvar?

Ett stämjärn är ett verktyg avsett för att bearbeta trä. Metallskäret på stämjärnet kan vara rakt eller skålformat. Det används för att hugga loss bitar och karva fram exempelvis ett motiv ur materialet.

Vad är Skölpjärn?

Skölpen används till urholkning och bearbetning av trä. Den har en skålad form med en slipad insida som ger en perfekt 11 millimeters radie i ett slag.

Vilken vinkel på stämjärn?

Runt runt 25 grader är en bra utgångspunkt för stämjärn.