:

Vad är äkta mozzarella?

Innehållsförteckning:

  1. Vad är äkta mozzarella?
  2. Vad är mozzarella gjord av?
  3. Vad ligger mozzarella i?
  4. Vad kallas osten gjord på buffelmjölk?
  5. Var kommer buffelmozzarella från?
  6. Är mozzarella färskost?
  7. Var kan man köpa Eldost?
  8. Är buffelmjölk laktosfri?
  9. Vad heter osten som ger smak åt många italienska rätter?

Vad är äkta mozzarella?

Mozzarella tillverkad av komjölk har en mild, mjölkig smak med en jämn konsistens som påminner om ”mjukgummi”. Osten har en något grynig yta. I Italien kallas mozzarella gjord på komjölk, inte för mozzarella utan för för fior di latte.

Vad är mozzarella gjord av?

Tillverkning av mozzarella börjar alltid med nymjölkad och pastöriserad mjölk från ko eller vattenbuffel. Det som skiljer ostarna åt vad gäller tillverkning är att mjölken till buffelmozzarella alltid kommer från närområdet, eftersom osten är ursprungsskyddad, Mozzarella di Bufala Campana D.O.P.

Vad ligger mozzarella i?

Namnet mozzarella kommer av det italienska verbet ”mozzare” som betyder ”klippa av”. Innan ostmassan bearbetas i det heta vattnet går tillverkningen till som för annan ost: pastöriserad mjölk blandas med ostlöpe och en speciell bakteriekultur, sedan stelnar ostmassan och separeras från vasslen.

Vad kallas osten gjord på buffelmjölk?

Idag gör man mozzarella både på buffelmjölk och komjölk. Inom EU är denna ost kvalitetsskyddad (skyddad beteckning). Framgår det inte tydligt av märkningen på produkten att det är buffelmozzarella (den italienska skyddade osten heter Mozzarella di bufalo Campana) så utgörs råvaran alltid av den billigare komjölken.

Var kommer buffelmozzarella från?

Från 1100-talet började man tillverka buffelost av kornas mjölk. En av dessa ostar, Mozzarella di Bufala Campana (buffelmozzarella från Kampanien), började som en lokal specialitet från de sanka slätterna i södra Italien.

Är mozzarella färskost?

Mozzarella är en italiensk färskost gjord på buffelmjölk. Här i sverige kallar vi även varianten på komjölk för mozzarella, medan i italien går den under namnet fior di latte.

Var kan man köpa Eldost?

Köp svensk Eldost istället. Ett svenskt varumärke som ägs av Sveriges Gårdsmejerister och en ost som tillverkas hantverksmässigt på svenskt färsk mjölk. Vi gör den och många gårdsmejerister på olika platser runt om i Sverige.

Är buffelmjölk laktosfri?

Laktos, mjölksocker, ger mjölken dess söta smak. Laktos finns i all mjölk, i modersmjölk, ko-, buffel-, åsne-, get- och fårmjölk.

Vad heter osten som ger smak åt många italienska rätter?

Pecorino är en italiensk fårost som kan ha olika lagringstider. Vällagrad pecorino är lagrad i 10 månader. Osten har en markant sälta och stark ”piccante” smak som passar bra i matlagning och till pasta. Prova riven pecorino över nylagad pasta eller en krämig risotto och du får en riktigt god sälta.