:

Hur funkar en Fonduegryta?

Innehållsförteckning:

  1. Hur funkar en Fonduegryta?
  2. Vad är Köttfondue?
  3. Hur värmer man Fonduegrytan?
  4. Hur tänder man en Fonduegryta?
  5. Vad ska man ha för bränsle till Fondue?
  6. Vad kallas Fondue?
  7. Vad kommer fondue ifrån?
  8. Vad kallas fondue?
  9. Vad är Brännpasta?
  10. Varför heter det t-röd?

Hur funkar en Fonduegryta?

Fonduegryta heter caquelon och under den har man en brännare sk rechaud. Ordet fondue kommer från franskans fondre som betyder att smälta. Grytan kan vara fylld med en blandning av ostar och vin; olja eller buljong till köttfondue. Brännaren kan drivas av värmeljus, alkohol eller gas.

Vad är Köttfondue?

Köttfondue (fr. fondue à la viande, fondue bourguignonne = från bougogne) är fritering av kött i het matolja "på bourgundiskt vis", det vill säga i en fonduegryta stående på matbordet. Grytan kan vara av gjutjärn, stål eller annat värmetåligt material.

Hur värmer man Fonduegrytan?

Mät upp oljan i en fonduegryta. Oljan ska nå 6–7 cm upp från grytans botten. Ställ grytan på spisen och hetta upp oljan till 180°C. Har du ingen termometer så testa med en bit ljust bröd.

Hur tänder man en Fonduegryta?

Akta noga om du använder olja. Buljong eller rödvinsbuljong kan man värma upp i en kastrull och gärna ganska mycket så man kan slå på mer vid behov, det dunstar eftersom. När ni ska börja tänder du brännaren och kan vrida handtaget (kan bli varmt) på den för att ställa värmen.

Vad ska man ha för bränsle till Fondue?

Kemetyl T-Tenol är ett specialbränsle för alla typer av spritbrännare, spritkök, fonduegrytor och fiskrökar. T-Tenol passar bra för Trangia- och Origo-kök samt för spritkök i båt.

Vad kallas Fondue?

Fondue[redigera | redigera wikitext] Fondue är en schweizisk nationalrätt som består av vitt vin och smält ost, i vilken brödbitar doppas. Namnet härstammar från det franska verbet fondre vilket betyder smälta. Folksägnen säger att schweiziska herdar hittade på den.

Vad kommer fondue ifrån?

Fondue är en gammal maträtt från gallernas tid (ett par hundra år före vår tideräkning). Liksom de flesta ostar har ostfonduen uppstått av en händelse. En vallpojke som blev utled på sin vägkost kastade osten, vinet och brödbitarna i en gryta på lägerelden och smakade efter en stund på den läckra soppan.

Vad kallas fondue?

Fondue[redigera | redigera wikitext] Fondue är en schweizisk nationalrätt som består av vitt vin och smält ost, i vilken brödbitar doppas. Namnet härstammar från det franska verbet fondre vilket betyder smälta. Folksägnen säger att schweiziska herdar hittade på den.

Vad är Brännpasta?

Effektiv brännpasta i ren etanol för uppvärmning. Brinner utan sot eller rökutveckling. 230 ml brännpasta på burk värmer upp till 80°C.

Varför heter det t-röd?

Teknisk sprit[redigera | redigera wikitext] Teknisk sprit eller t-sprit är en etanol-produkt avsedd bland annat till rengöring, som lösningsmedel, frostskydd, bränsle i till exempel spritkök eller andra tekniska ändamål såsom vid bearbetning av aluminium.