:

Hur märker man gula fläcken?

Innehållsförteckning:

 1. Hur märker man gula fläcken?
 2. Var finns blinda fläcken och varför är den blind?
 3. Kan man se blinda fläcken?
 4. Varför får man åldersförändringar i gula fläcken?
 5. Vad är gula fläcken i ögats näthinna?
 6. Hur blir synen sämre på gula fläcken?
 7. Vilken färg kommer ifrån gula fläcken?

Hur märker man gula fläcken?

Symtom på torra förändringar Vid torra åldersförändringar i gula fläcken är det vanligt att ha ett eller flera av de här synbesvären: Din synskärpa blir långsamt sämre. Du ser små suddiga fläckar i mitten av synfältet. Allt ser grått och suddigt ut.

Var finns blinda fläcken och varför är den blind?

Den punkt på näthinnan där synnerven löper ut heter papillen, men kallas för blinda fläcken eftersom området saknar fotoreceptorer. Det är alltså en fläck i varje ögas synfält där du inte ser något.

Kan man se blinda fläcken?

Kan man märka av blinda fläcken? I normala fall märker du inte av din blinda fläck, eftersom det ena ögat kompenserar det som det andra ögat missar. Det som i det vänstra ögats synfält skyms av blinda fläcken, ses istället av det högra ögat, och vice versa.

Varför får man åldersförändringar i gula fläcken?

 • Åldersförändringar i gula fläcken kallas också makuladegeneration eller AMD, age-related macular degeneration. Risken ökar ju äldre man blir. Det är inte klarlagt varför man får åldersförändringar i gula fläcken, men risken att få sjukdomen ökar ju äldre du blir. De flesta som får sjukdomen är äldre än 65 år.

Vad är gula fläcken i ögats näthinna?

 • Gula fläcken är ett område i mitten av ögats näthinna. Där är synensom skarpast. En åldersförändring i gula fläcken gör så att synen blir sämre på nära håll. Du får svårt att se detaljer medan synfältet runt omkring inte påverkas.

Hur blir synen sämre på gula fläcken?

 • Ofta blir synen sämre på det ena ögat först, senare blir även synen på det andra ögat sämre. Åldersförändringar i gula fläcken kallas också makuladegeneration eller AMD, age-related macular degeneration. Risken ökar ju äldre man blir.

Vilken färg kommer ifrån gula fläcken?

 • Den gula färgen kommer ifrån antioxidanterna lutein och zeaxantin, som finns i gula fläcken. Upp till 80 procent av cellernas lameller i gula fläckens tappar består av omega-3-fettsyran DHA. Lutein, zeaxantin, lykopen, selen, zink, vitamin E och vitamin C är samtliga antioxidanter som fungerar skyddande för gula fläcken.